Блумбърг: Растежът на българската икономика може да спре

Чешката и унгарската икономика постигнаха най-слаб растеж за година и половина, докато възстановяването на България може да спре след връщането към растеж преди една година. Производството на Словакия може да се понижи за второ поредно тримесечие в периода юли-септември, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на допитване до икономисти, цитирана от БГНЕС.
Воденото от износа възстановяване на Източна Европа е в опасност, тъй като задълбочаващата се криза в еврозоната засяга региона чрез търговията и банковите връзки. Рисковете от рецесия в еврозоната и слабото вътрешно търсене, което все още се възстановява от най-тежката си криза от две десетилетия, засилиха опасността от икономическа стагнация.
„Очакваме намаляване на растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) заради по-слабия износ и по-строгите условия за отпускане на заеми“, заяви Рафаела Тенкони, икономист от „Мерил Линч“ в Лондон. “  За момента тези проблеми засягат най-вече Унгария, допълни тя.
Кредиторите, които субсидираха икономическия бум в Източна Европа преди кредитната криза през 2008 г., изпитват затруднения заради влошаването на качеството на заемите и забавянето на икономическия растеж. Регионът пострада най-тежко след срива на банка „Лемън Брадърс“  преди три години и може да бъде изправена пред заплахата от нов рязък спад заради разпространението на проблемите в еврозоната.
Финансовата стабилност в региона е заплашена, защото западноевропейските банки намалиха балансите си с 2,5 трилиона евро (3,4 трилиона долара), за да изпълнят изискванията за капитала си, съобщи анализатор от „Морган Стенли“. „Уникредит“, „Ерсте Груп“, „Райфайзенбанк“ и „Сосиете Женерал“ са четирите най-големи банки в бившата комунистическа част от Европа.  И четирите не се вместиха в минималния праг от 9% рискови активи, определен от Европейския банков орган.   Същевременно много от клоновете им в Източна Европа изискват огромно финансиране, защото имат по-малко депозити, отколкото заеми.
БВП на България нарасна с 0,2% спрямо 2% предишното тримесечие. Растежът на Словакия намаля до 3% спрямо 3,3% предишното тримесечие, а Румъния излезе от тази тенденция с растеж от 1,9% спрямо 1,4% предишното тримесечие, пише „Блумбърг“.Растежът на чешката икономика достигна 1,6% през третото тримесечие на годишна основа, което е спад с 2,2% спрямо предишното тримесечие, а унгарската икономика регистрира спад от 0,8% спрямо 1,5%, добавя агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *