БНБ отлага с година регистъра за сравнение на банковите такси

Обещаният от БНБ още преди година публичен регистър за съпоставяне на таксите и комисионите, които събират банките, ще се появи до края на 2018 г. Това стана ясно от изказване на Нина Стоянова, подуправител на БНБ, на конференция „Финансите в дигиталния свят“.

Целта на този регистър е потребителите да могат лесно да сравняват цените на банковите услуги и информирано да вземат решения. От друга страна, очакванията са това да доведе до общо намаление на тези цени. В последните години с падането на лихвите се задълбочава тенденцията банките да товарят клиентите си с всевъзможни такси, за да компенсират свиващата се доходност.

Публикуването на регистъра за сравнение на банковите такси и безплатният достъп до него всъщност са изискване на европейска директива, което вече се прилага в редица държави. През последните две години у нас се появиха няколко специализирани сайта, които безплатно предоставят сравнителна информация за лихви и такси на банкови продукти. От сайта „Моите пари“ коментираха неотдавна, че подобна задача е лесно изпълнима технически. БНБ обаче ще е готова със своята интернет страница за съпоставяне на таксите едва в края на 2018 г. „Този срок е съобразен с предстоящото приемане на делегиран акт на Европейската комисия със списък на най-представителните услуги, свързани с платежна сметка, който ще съдържа стандартизирани термини на най-използваните услуги на ниво ЕС“, обясни Нина Стоянова, информира в.Сега .

Пред участниците на форума тя представи проекта за изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, който по думите й скоро ще бъде одобрен от Министерския съвет. Той предвижда по-високи изисквания към доставчиците на платежни услуги и по-голяма защита на потребителите. Както в. „Сега“ писа, планира се максималният размер на загубите на платците при кражба или незаконно източване на банкова карта да бъде намален от 300 на 100 лв. Въвежда се регулация и за платежните услуги, извършвани по интернет

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *