БНБ поиска задължително трупане на резерви

По време на заседание за промените в Конституцията заради пакта управителят на БНБ Иван Искров заяви, че в текстовете трябва да бъдат предвидени и разходите при извънредни случаи. Управителят на БНБ обаче не се нае с коментар дали измененията трябва да влязат в Конституцията или в друг закон.
Пактът за финансова стабилност да бъде обсъждан по време на изборите – за това призова депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по време на дебатите по промените в Конституцията във временната парламентарна комисия за изменения в основния закон.
По думите на Стоилов – с пакта в Конституцията ще бъдат записани политиките, които са довели до световната криза.
От Демократи за силна България отново остро разкритикуваха предложението преките данъци и евентуалното въвеждане на нови данъци да се гласува с квалифицирано мнозинство, защото това връзва ръцете на управляващите.
Освен това дори и да се забранят промените на преките данъци без квалифицирано мнозинство, могат да се променят данъчните основи, което обезсмисля текстовете.
От ДПС пък поискаха текстовете на пакта да бъдат гласувани след изборите. След като предложението бе отхвърлено, от партията заявиха, че няма да участват в дебати и гласувания по пакта. След това временната комисия прие на първо четене промените в Конституцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *