Брентът се задържа на високи нива, проблеми с добива на петрол в Нигерия

Сортът Брент, търгуван на борсата в Лондон, продължи ралито си и се задържа над 68 долара за барел. Към момента фючърсите с доставка през юни се търгуват на 68,49 долара за барел или с 0,38 на сто по-скъпо от вчера.

Фючърсите на суровия петрол, търгуван в САЩ (WTI Crude – West Texas Intermediate), с доставка през юни също отчетоха ръст и към момента се търгуват на 63,25 долара за барел или с 0,08 на сто по-скъпо.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, за момента лондонският сорт Брент е считан за по-добър бенчмарк за цената на петрола.

Причина за скока в цените на черното злато бе проблемната политическа ситуация в Нигерия, която застрашава да намали доставките на петрол още повече.

Royal Dutch Shell, най-големият петролен производител в африканската страна, намали добива си на петрол със 170 000 барела на ден от миналия четвъртък, когато централа на петролопровод бе блокирана от недоволни нигерийци. До момента воъръжени атаки върху петролната инфраструктура са причина за спад в добива с около 900 000 барела на ден или около 30 на сто от общия износ на Нигерия.

Нигерия е осмият по големина износител на суров петрол.

Брентът се търгува по-високо от щатския суров петрол заради проблемите в Нигерия, коментират анализаторикакто и заради очакванията за ръст в петролните и бензинови запаси на САЩ.

Според консенсусната прогноза до момента бензиновите запаси в САЩ са се увеличили с 1,1 млн. барела за миналата седмица. Очакванията са петролните запаси да са скочили със 100 000 барела.

Цената на петрола е подкрепена и от политическите притеснения, свързани с ядрената програма на Иран. Санкции от страна на САЩ и ООН имат потенциала да застрашат доставките от богатата на петрол близкоизточна държава.

В Ирак, където терористичните атаки са ежедневие, добивът на петрол също е несигурен. Норвежката компания DNO ще бъде първата чуждестранна не американска компания, която ще започне да добива нефт в Ирак, съобщи Financial Times.

Русия намали прогнозите си за добив на петрол за 2007 г. Във вторник от Москва съобщиха, че заради „проектни закъснения“ дневният добив на петрол ще падне на 2,6 млн. барела от 2,8 млн. през 2006 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *