Британският бизнес се задъхва от кадрови дефицит

Британският бизнес вече от една година гадае какви ще са новите имиграционни правила и разходите, които го чакат, ако работниците от ЕС не могат да идват лесно във Великобритания след Брекзит. Правителството каза на Британската търговска камара да чака резултатите от преговорите с Брюксел, по които понастоящем няма никакъв прогрес.

Това е глупаво твърдение, защото бъдещата имиграционна политика на страната зависи изцяло от Великобритания и нейното правителство, а не от Брюксел. Нали Брекзит означаваше „да си върнем контрола над нашите закони“? Част от идеята за връщането на контрола е правителството бързо да може да измисля нови правила и да ги прокарва през парламента. Бъдещата имиграционна политика бе златна възможност за правителството да демонстрира своите нови способности, пише „Гардиън“.

Бавенето на бялата книга закрива работни места. И след като от референдума насам има сериозен спад на хората от ЕС, които идват във Великобритания, за да работят, това означава, че се увеличават свободните работни места, които британският бизнес не може да запълни и планира в дългосрочен план.

Спадът на броя на гражданите на ЕС във Великобритания представлява опасност не само за бизнеса, а и за работните места за британци, тъй като заради него, някои бизнеси ще бъдат изцяло закрити. Това означава фалити на компании, които губят конкурентноспособност заради липсата или поскъпването на работната ръка.

Преди да се обърне към имигрантските общности за работна ръка, британският бизнес първо търси британци, които да заемат свободните позиции. В много от случаите обаче такива британци няма. Най-изразена е тази липса в земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, и грижите за възрастни хора. Един от начините за справяне с този проблем е повишаването на заплатите в тези сектори и работата с местните колежи, които да разяснят на младите британци, че работата в тези сектори не е непрестижна и да ги обучат за нея.

Това е добра идея, но няма как да стане от днес за утре. В момента 70% от бизнесите във Великобритания алармират за невъзможността им да запълнят свободните работни места. Добавянето на нови административни пречки за идването на имигрантите от ЕС, в крайна сметка, единствено ще доведе до оскъпяване на стоките и услугите за всички нас.

Великобритания не се нуждае само от „най-умните и най-добрите“ имигранти от ЕС, както правителството твърди. Страната се нуждае и от берачи на плодове, шофьори на ванове, обслужващ персонал, лекари, медицински сестри и хора, които да се грижат за нашите възрастни. Новата имиграционна система на страната трябва да работи за цялата британска икономика, а не само за високотехнологичните фирми и за големите компании в Лондонското сити.

Спирането на нискоквалифицирания труд от ЕС е еквивалентно на това правителството да каже на британските ферми, хотели и ресторанти, че трябва да затворят врати. Ако британското правителство реши да въведе система за разрешителни за работа за гражданите на ЕС, подобна на настоящата система за гражданите от извън ЕС, това ще бъде пагубно за бизнеса.

Причината е, че британският бизнес ненавижда системата за разрешителни за работа, с която му се налага да се сблъсква при набиране на кадри от извън ЕС, поради факта, че тя е сложна и че е направена така, че всеки работник от извън ЕС да струва пари на бизнесите.

Необходима ясна и честна имиграционна система с по-малко бюрокрация и разходи, така че успехът на британския бизнес да не бъде възпрепятстван, защото от него зависят работните места и за британците.

Британското правителство обаче продължава да отлага създаването на подобна система и с това, изпраща лош сигнал на хората, които обмислят да дойдат тук, за да работят. Недопустимо е, че британското правителство продължава да губи време и да оправдава забавянето на бялата книга за бъдещата имиграционна политика със затлачените преговори с ЕС и дори с идващата през октомври конференция на Консервативната партия. Бизнесите, университетите и NHS вече чакаха достатъчно.

Сега е на ход правителството – да изработи система, в която да не присъстват познатите цифри, които се гонят за намаляване на имиграцията, а ясен набор от правила как Великобритания да се опита да излезе от ситуацията, в която сама се забърка.

 

Гено КОМИТСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *