Брюксел: ВСС е зависим, корупцията – необуздана

Управляващите не искат или не могат да разследват корупцията и търговията с влияние по високите етажи. Редките изключения, в които това се прави, идват само след сериозен вътрешен и външен натиск. Върху съдебната власт има политическо влияние чрез Висшия съдебен съвет (ВСС). Прокуратурата е нереформирана и недостатъчно се отчита за действията си.

Това са част от констатациите в силно критичния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. „Сега“ разполага с черновата му, официално документът ще бъде обявен в Брюксел днес.

Изтичането на доклада предизвика политически трус. В късния следобед депутатите от ГЕРБ излязоха с декларация, в която поискаха ВСС да се саморазпусне. Те заявиха, че съветът вече не може да се ползва с доверието им заради поредицата скандали, които произведе. Малко по-късно Реформаторският блок също подкрепи искането за саморазпускане на ВСС.

ГЕРБ хвърли цялата вина за критиките от Брюксел за недостатъчна съдебна реформа върху бившия правосъден министър Христо Иванов. В декларацията той е обвинен, че не е подготвил промени в Закона за съдебната власт, които да се съгласуват с тези в конституцията, както и че не е работено по нови НПК и ГПК.

ВСС също се събра на спешно съвещание, но решението бе отложено за днес. По неофициална информация членовете му нямат намерение да подават оставка. По БНТ председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров призова депутатите да спазват конституцията, която сами приеха. Само преди месец същите депутати записаха в конституцията, че този ВСС задължително ще довърши мандата си.

Във фокуса на Брюксел е казусът „Яневагейт“, с който ВСС и прокуратурата категорично не пожелаха да се заемат. Кадровиците на съдебната власт въобще не обърнаха внимание на съдържанието на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, в които става дума за предрешаване на дела и за търговия с влияние. Вместо това те се концентрираха върху това дали записите са законни. Опит да се омаловажи скандалът бе направен както от премиера Бойко Борисов, който го определи като разговор между „две каки“ и влетя във ВСС, за да се кара на членовете му защо го проверяват, така и от главния прокурор Сотир Цацаров, чиято основна опорна точка е, че записите са манипулирани. Със същия аргумент и ВСС спря проверката по случая.

„Тъй като съдържанието на разговорите повдига въпроси за независимостта на съда и заема челно място сред предишните скандали около СГС, ще бъде много важно да се предприемат всички мерки, за да се осигури прозрачно и безпристрастно разследване“, казва ЕК. И посочва, че българските власти са или неспособни да проведат разследване на корупционни схеми и търговия с влияние, или нямат желание.

Прокуратурата трябва да претърпи сериозна реформа, посочва Брюксел. Промените трябва да се основават на независима оценка за работата й. Държавното обвинение трябва да се отчита за свършеното. Отбелязано е, че промени в прокуратурата са били предвидени в стратегията за съдебна реформа. Идеята за текущ отчет на прокуратурата извън формалните годишни доклади, които се внасят в парламента, бе предложена от Христо Иванов в стратегията за съдебна реформа и при промените в конституцията. Цацаров обаче бе твърдо против и в крайна сметка предложението отпадна. Според ЕК трябва да се промени и структурата на прокуратурата, която в момента е прекалено йерархична, което е дипломатичен начин да се отбележи неконтролируемата власт на главния прокурор.

„Нуждата от дълбока реформа в прокуратурата се налага и от продължаващата липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност и остава тема за дебати сред независимите наблюдатели“, пише в доклада. Отбелязва се, че има случаи, когато прокуратурата проявява нежелание да разследва злоупотреби с еврофондове. Някои антикорупционни разследвания започват с тежки обвинения, но те се отхвърлят от съда или делата се прекратяват от самата прокуратура поради липса на доказателства, пише в доклада.

Върху ВСС, който управлява съдебната система, тегне съмнението, че може да гарантира независимостта й. Според комисията върху съвета има „директно политическо влияние“. „Противоречията идват от непрозрачните процедури по назначения в съдебната система, непостоянната дисциплинарна практика и липсата на последващи действия за манипулиране на случайното разпределение на делата“, пише в доклада.

По отношение на специализираната прокуратура, която бе създадена с идеята да работи срещу организираната престъпност, се отбелязва, че дълго време е трябвало да разследва широк кръг от престъпления, което води до разпиляване на ресурсите. Все още резултатите срещу организираната престъпност са скромни. „В много случаи прокуратурата сключва споразумения, което води до условни или относително ниски присъди“, пише в доклада. От ЕК отбелязват, че организираната престъпност се е променила. Вместо ясно изразените групировки, контролиращи една или друга територия, сега се наблюдават мрежи от не толкова здраво свързани трансгранични групи, които се занимават с по-нискорискови дейности. „Затова организираната престъпност не е толкова видима днес, както преди години. Организираните групи обаче остават активни в нелегалната миграция, измамите, трафика на хора и наркотици, контрабандата на цигари и измамите с кредитни карти“, констатират проверяващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *