„Булгаргаз“ иска поскъпване на природния газ

Цената на природния газ да поскъпне с 10.23% от началото на следващата година. Това е ценовото предложение на „Булгаргаз“, внесено в четвъртък в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която решава колко ще струва. Според прогнозата на „Булгаргаз“ цената ще се повиши с 29.31 лв. и ще бъде 315.91 лв. за 1000 куб. метра.

Ако предложението бъде одобрено, това ще е първото сериозно поскъпване на природния газ от началото на 2014 г. насам. То ще се случи в средата на отоплителния сезон, което означава, че КЕВР ще трябва да коригира и цените на топлофикациите. Тепърва обаче компанията има месец, за да внесе окончателното си предложение, а регулаторът рядко удоволетворява ценовите прогнози на компаниите.

Защо такова поскъпване?

Основната причина за исканото повишение са очакваните по-високи доставни цени на природния газ през първото тримесечие на 2017 г. и курсът на лева към щатския долар, обясняват от компанията.

Доставната цена на газа е пряко свързана с тази на петрола. Във формулата за ценообразуване, договорена с руската „Газпром“, обаче се взима цената за девет месеца назад. За това не е изненада, че въпреки, че през последните дни петролът отново достигна нива от малко над 46 долара за барел (сорт брент), прогнозата за газа е да поскъпва пише capital.bg. Това на практика се дължи на повишението на петрола през пролетта и лятото, когато имаше моменти, в които цената минаваше 50 долара за барел.

Както каже КЕВР

За четвъртото тримесечие на тази година регулаторът също не одобри исканото поскъпване на „Булгаргаз“ от 3.27%. Вместо това КЕВР реши цената на газа да се увеличи с 1.9%. Основната причина за това беше разминаването в данните за поскъпването на алтернативните горива, както и калоричността на газа, която също влияе на крайната цена.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *