Бундесбанк очаква ръст на германската инфлация от 4-5 на сто до края на годината

Германската инфлация вероятно ще се ускори допълнително и ще остане над 2% до средата на 2022 г., надвишавайки целевото ниво на ЕЦБ от около 2 на сто, посочва Бундесбанк в своя последен месечен икономически доклад.

 

Инфлацията се повиши тази година поради множество временни фактори – от повишаване на данъците до затруднения в предлагането и доставките и повишаване на цените на суровините, което доведе до набиращ скорост дебат относно необходимостта от запазване на изключително стимулиращата парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ..

„Възможен е временен инфлационен пик между 4 и 5% в периода от септември до края на годината“, посочи Бундесбанк и добави: „След това инфлацията вероятно ще намалее значително в началото на 2022 г., но все пак ще бъде над нивото от 2 на сто до средата на следващата година“, информира bnr.bg.

Въпреки че повечето икономисти са съгласни, че високите инфлационни показатели през последните няколко месеца са временни, има дебат за това каква част от тези еднократни фактори за ценови повишения могат да се превърнат в трайна инфлация чрез така наречените „вторични ефекти“.

Германия: най-високата инфлация от четвърт век, хората масово купуват злато | Новини и анализи от Европа | DW | 31.08.2021

Централната банка също така отбеляза, че германската икономика продължава по-бързото възстановяване, започнало през пролетта. Като цяло икономическото производство вероятно ще нарасне по-силно през третото тримесечие, отколкото през пролетта, отбелязват експертите на Бундесбанк.

Независимо от това, централната банка изчислява, че икономиката на Германия не е достигнала през лятото предкризисното си ниво от четвъртото тримесечие на 2019 г. поради трудностите, свързани с предлагането и доставките в промишлеността.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *