Бъдещето на енергията от вода

В България повече от 60% от възобновяемия енергиен микс е генериран от ВЕЦ при най-ниска цена за обществото, в сравнение с останалите ВЕИ технологии, в размер на 74,5 лв./ МВтч. Това отбеляза в своя презентация Боян Кършаков, председател на Сдружение „Хидроенергия“ по време на международния форум RENEXPO-INTERHYDRO в Залцбург.

На форума  бяха анализирани актуалните тенденциите в производството на енергия от вода, развитието на сектора съгласно новото европейско законодателство и актуални проблеми, съпътстващи успешното управление на големите съоръжения в сектора. Представители на големите европейски компании от сектора коментираха липсата на последователна и предвидима регулаторна рамка, което оказва значително негативно влияние, както върху рентабилността на капиталовложенията, така и върху доверието на инвеститорите. Участниците споделиха безпокойството си по отношение на необективната оценка и натиска, който получават от представители на екологичните организации, информира economynews.bg.

Коментирани бяха и последиците от разпространяването на неточна информация за ролята и предимствата на ВЕЦ, която формира негативно обществено мнение по тази тема. По време на Форума бяха обсъдени конкретни съвместни мерки, които да бъдат предприети на европейско ниво, с цел насърчаване на устойчивото развитие на хидроенергетиката, както и  популяризирането на значението на ВЕЦ. Ключовото послание на Конференцията беше свързано с предвиденото на европейско ниво постигане на глобално лидерство в областта на енергията от ВЕИ, което изостря необходимостта от тласък на развитието на чистите технологии. Акцент беше поставен върху приоритизирането на ВЕЦ като най-достъпна, евтина и надеждна технология за производство на възобновяема енергия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *