Българската търговия представлява едва 0.2 % от световната

 
Износът на електроника и електротехника през последните пет години бележи средно годишен ръст от 17 %. При машините увеличението е средно 4 на сто.
При износа на стомана, желязо и облекла, през последните пет години, се регистрира спад и дори загуба на пазарен дял. С износа си на слънчогледови семена през 2011 година страната ни се подрежда на второ място в света след Румъния и бележи ръст от 143%.
Износът на електроенергия, през последните 5 години, се увеличава с 10%. За същият период износът на пшеница отбелязва ръст от 60% и страната ни се подрежда на 11 позиция сред износителите на пшеница в света. В последните години добре се представя износът на медикаменти предимно за Русия, Румъния и Германия.
Вносът на страната ни се отличава с по-малка динамика. България внася най-много нефтопродукти, електрическо и електронно оборудване, машини, руди и пътни превозни средства.
Според анализа на БСК у нас има остра нужда от инвестиции в производства, които създават високотехнологични експортни продукти с голяма добавена стойност.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *