Българските фирми се разплащат средно за 60 дни

Българските фирми се разплащат средно за 60 дни. Оборотният капитал на родния бизнес остава блокиран средно за 99 дни, показват данните от проучването на компания, която е лидер в застраховането на търговски кредити у нас и по света.

Намалява периодът на разплащане между фирмите в България - Анализи -  Insmarket

Срокът за разплащания на глобално ниво се очаква да се удължи  до рекордните 68 дни през 2021 година, информира bnr.bg.

След началото на кризата с коронавируса процесът на междуфирмената задлъжнялост отново се задълбочава, коментира Любомир Левичаров – икономически анализатор на Българската търговско-промишлена палата:

Схемата 60:40 ще е за фирми с над 20% спад на приходите | СЕГА

„Това е логично, предвид факта, че компаниите отлагат и забавят плащанията, за да посрещнат разходите, които е необходимо да направят, за да продължат ежедневната си стопанска дейност“.

От закъснелите разплащания най-потърпевши са микропредприятията и всяко закъснение застрашава и съществуването на компаниите. Разбира се, страдат и средните и големи фирми, но при тях няма пряк риск за оцеляването им.

Фирми за бързи кредити | Vivus.bg

Туризмът и строителството са най-засегнатите сектори. От междуфирмената задлъжнялост потърпевши са и възнагражденията на персонала.

Камелия Попова от фирмата, която е автор на проучването, коментира, че прогнозите са за допълнително удължаване на срока за разплащанията заради кризата с Covid-19, защото много от българските компании работят с чуждестранни партньори.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *