Великобритания обмисля присъединяване към NAFTA?

Великобритания може да се присъедини към търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико (NAFTA), ако Европейският съюз (ЕС) се откаже от търговска сделка след Brexit, съобщава британският в. Daily Telegraph, цитиран от Ройтерс.

Изданието не се позовава на никакви източници, отбелязва информационната агенция.

Вестникът посочва, че британските министри проучват идеята за присъединяване към Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), ако през март 2019 г. Лондон напусне ЕС без търговско споразумение.

Министерството на международната търговия на Великобритания не е отговорило на запитването на информационната агенция за публикацията.

В момента Великобритания преговаря условията по „развода“ си с ЕС. Брюксел обаче отказва да приеме исканията на премиера Тереза Мей за прехвърляне на дискусията върху темата за търговското споразумение след напускането на блока.

Тъй като часовникът тиктака и 2019 г. приближава, британските министри проучват възможностите за действия, ако петата най-голяма икономика в света си тръгне от ЕС без ясна сделка.

Въпреки че Лондон се опитва да оформи ново търговско споразумение със САЩ, някои привърженици на Brexit подкрепят присъединяване към NAFTA, въпреки че американският президент Доналд Тръмп се опитва да предоговори сделката.

Ако Великобритания се присъедини към NAFTA, производителите в страната, които искат да изнасят за ЕС и Северна Америка, ще трябва да се съобразяват с напълно различни правила. Това означава, че Островът ще трябва да промени и модела на услугите, политиката по конкуренцията и защитата на данните, информира investor.bg.

ЕС е най-големият пазар за износ на Великобритания. През август около 50% от британския експорт е бил за държавите от блока. САЩ са най-големият единичен пазар за износа на Великобритания. Експортът за Страната на неограничените възможности възлиза на 14% през август.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *