Висока оценка получи НАП от бизнеса

Висока оценка от  резултатите на  проучване сред бизнес кръговете у нас получи  НАП – тя отново е институцията, която е заслужила  най-добрите показатели за своята работа. Това е равносметката от традиционната анкета в края на годината, която се провежда от  една от организациите на работодателите у нас – Българската стопанска камара /БСК/. Повече от половината попитани, които са участвали в анкетата или над 51%, са отговорили угвърдително, че одобряват дейността на приходната агенция.

Висока бе и оценката, която Националната агенция по приходите /НАП/ получи и вчера: това е наградата на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ като институцията, която предлага най-много електронни услуги на своите клиенти. Грамотата бе връчена на Боряна Георгиева,  шеф  на дирекция „Обслужване“ в приходната агенция.  Тази поредна награда и признание за работата на агенция беше връчена от председателя на управителния съвет на неправителствената организация Стефан Христов. Фондацията „Граждани срещу бюрокрацията“ е неправителствена организация, чиято платформата за документи – Pisar.bg, се използва от над 1 000 000 души годишно.

Приходната агенция е лидер сред държавните институции по брой на предлаганите електронни услуги. Националната агенция има разработени над 80 е-услуги и годишно обменя с клиентите си по над 100 млн. електронни документи, което спестява на бизнеса и гражданите пряко над 300 млн. лв. от преки административни разходи. Електроните услуги на Националната агенция за приходите (НАП) дават дистанционен достъп на фирмите до най-често използваните справки, документи и други услуги, които всеки може да ползва  на място в офиса си по постоянен адрес. Е-услугите на НАП спестяват време, усилия и средства, тъй като, за да ги ползвате не трябва да се посещават офис на НАП.

С КЕП може да подадете декларации и документи по ЗДДС, за Интрастат оператори,  Декларации и документи по ЗДДС, VIES декларации. Освен това може да подaдете уведомления за трудови договори по чл. 62 и чл. 123 от КТ, различни осигурителни декларации, декларации за облагане с данък и други. С КЕП можете да подадете и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски, заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване, заявление за избор за промяна на осигуряване, както и заявления за промяна на осигуряване на основание на чл. 4б или 4в от Кодекса за социално осигуряване.

 

Милен АТАНАСОВ   

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *