Влошаване на бизнесклимата през октомври

По данни на Националния статистически институт влошаването е 0.7% спрямо ситуацията през септември, като освен индустрията, и услугите имат принос за това охлаждане. За да констатират състоянието на бизнесклимата в страната, статистиците анкетират мениджърите на структуроопределящи компании в икономиката на страната.
Анкетата в индустриалните предприятия показва, че фирмите имат известно увеличение на поръчките от чужбина, общата им осигуреност с поръчки е на нивото си от предходните месеци, но натоварването на мощностите спада с 2.6 пункта до 69.4%. Това, което притеснява ръководителите на индустриалните предприятия е недостатъчното търсене на продукцията им, поради което и увеличение на цените на произведените от тях стоки не се очаква.
В сектора на услугите се наблюдава намаление на търсенето им през октомври, спрямо предходни месец. Мениджърите на предприятия, предоставящи услуги, дават индикации за съкращение на персонал през следващите три месеца. Притеснява ги не само несигурната икономическа обстановка, но и конкуренцията в бранша.
В строителството ситуацията се влошава категорично. Фирмите предвиждат съкращаване на персонал, очакванията за нови поръчки са резервирани, а осигуреността на сегашните компании с поръчки им осигурява работа само за 4.8 месеца напред. Търговията на дребно обаче очаква коледно-новогодишния сезон с настроение и това тушира минуса, който строителството добавя в общото уравнение. Специалистите от тази индустрия са категорични, че през следващите три месеца ще има увеличение на продажбите и поръчките, като вдигане на цените едва ли ще има.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *