Все повече българи инвестират в злато

Кризата с коронавирус и несигурната икономика засилват покупките.Въпреки поскъпването на цената на златото през 2019-та, все повече българи са инвестирали в злато през изминалата година. И тенденцията продължава. Според статистика на Тavex, най-продаваният продукт е бил еднограмово абонаментно златно кюлче.Все повече българи инвестират в злато.

Резултат с изображение за „злато монети покупка“

От абонамента се възползват около 10% от хората закупили инвестиционно злато у нас, като ръста е почти 100% на новите участвали в специалната абонаментна програма спрямо миналата година. При успешно приключване на абонамента се дава допълнително безплатно златно кюлче. Така, общо за 2019-та година, са били подарени над 2 кг. злато, на стойност 160 хиляди лева – количество, достатъчно да покрие купол на църква.

От 2018-та година досега абонаментната програма бележи висока активност, като са продадени над 32000 кюлчета злато в България. Към момента у нас има над 2500 активни абонамента. Специалистите вярват, че това е само началото на една по-висока заинтересованост от страна на българина към златото въпреки или може би заради бързо покачващата се цена на ценния метал.

Резултат с изображение за „злато монети покупка“

През 2019 година цената на златото за унция е скочила с над 250 долара или 18%, за последните пет години ръста е 25.5% . В България е трудно редовия гражданин да прави реални инвестиции в различни активи и не е случайно, че все повече нашенци избират златото за начин на спестяване и увеличаване на парите им.

Не на последно място, както в България така и в Западна Европа и САЩ има все по силно мнение, за предстояща финансова криза. Статистиката от последното запитване на над 100 инвеститори в недвижими имоти и финансови активи в САЩ проведено във втората половина на 2019, една от водещите тези е, че се очаква следващата рецесия да започне в края на 2020 или най-късно в средата на 2021.

Резултат с изображение за „злато бижута покупка“

Това мнение се споделя и от икономическия форум Бругел, базиран в Брюксел. Според европейските финансисти, кризата може този път да дойде от Европа а не от САЩ. От все по-забавящата се икономика на Германия и Франция и проблемите на двете държави с банковия сектор, до Брекзит и последствията от него, единственото сигурно нещо според експертите е, че по-време на криза, златото е единствен актив убежище за спестените пари.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *