Вълна от песимизъм обзе Wall Street

Фондовите пазари отвъд Океана затвориха търговията в четвъртък с резки отстъпления, като индексът на сините чипове Dow отчете третата си поредна сесия на спад. Инвеститорите видимо не реагираха позитивно на част от публикуваните по-рано корпоративни отчети, в това число и на гиганта в бързото хранене McDonald.

Спадът на Wall Street до голяма степен бе стимулиран и отнегативните данни от Китай. Доклад на HSBC показа, че промишленото производство във втората по сила икономика в света се е забавило за първипътот шест месеца.

Dow Jones Industrial Averageсе смъкна с 1,10% до 16 193,48 пункта. Широкият бенчмаркS&P 500изгуби 0,92% дo 1 827,81 пункта, докато технологично ориентираниятNasdaq Compositeзатвори търговията със спад от 0,62% до 4 216,88 пункта.

Акциите наHerbalifeпоевтиняха с 10,89% след подаденсигнал за разследване на компанията поради опасения за финансови измами с участието нахедж фонд мениджъра Бил Акман.

Капитализацията наNetflixнарасна с 16,4%, след като финансовият отчет на дружество надхвърли пазарните прогнози.

Въпреки че в голяма част от сесията бяха на червена територия, книжата на веригата за бързо храненеMcDonaldв крайна сметка приключиха с поскъпване от 0,36%. Новината дойде въпреки слабия тримесечен финансов отчет на компанията.

На икономическия фронт първоначалните молби за помощи при безработица нараснаха с 1 000 до 326 000 за приключилата на 16 януари седмица, показаха данните на Министерството на труда на САЩ.

Същевременно продължаващите заявки за помощи за приключилата на 11 януари седмица от своя страна се покачиха до 3,056 млн. спрямо 3,022 млн. през изминалия отчетен период.

Резултатът изненада неприятно анкетираните от Ройтерс анализатори, които предвиждаха спад до 2,93 млн.

Същевременно продажбите на съществуващи жилища в САЩ се покачиха през декември, достигайки най-високото си равнище в последните седем години. Подемът дойде след цялостното подобрение на икономиката, което стимулира търсенето.

Сезонно коригираното ниво на продажбитенарасна с 1% на месечна база до 4,87 млн.през последния месец на миналата година, според данните на Националната асоциация на брокерите на имоти. Равнището е с 9,1 на сто по-високо спрямо година по-рано и най-силното от 2006 г. насам.

Анкетираните от MarketWatch икономисти очакваха продажбите през декември да достигнат ниво от 4,9 млн. Месец по-рано, през ноември продадените жилища достигнаха 4,82 млн.

В писмо до Конгреса американският финансов министър Джейкъб Лю призова депутатите да се повишат дълговия лимит от 7 февруари, за да се осигури „сигурност и стабилност за икономиката и финансовите пазари“.

Същевременно доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, докато доходността по 10-годишните облигации спадна с 9 базисни точки до 2,779%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *