Външният дълг на Китай се разшири със 17% през 2013 г.

Външният дълг на Китай е отчел 17-процентово покачване на годишна база към края на 2013 г., показаха последните данни на държавния валутен регулатор, цитирани от агенция Синхуа.

Равнището на външните задължения на Поднебесната империя е достигнало 863,2 млрд. долара към 31 декември 2013 г. Сумата не включва външните дългове на специалните административни райони Хонконг и Макао, посочи в официално изявление Държавната администрация за валутна търговия на Китай.

Повечето от задълженията към чуждестранни кредитори са резултат от краткосрочни заеми. Задълженията със срок от една година или по-малко са в размер на 676,6 млрд. долара, докато тези с дългосрочен и средносрочен падеж са на стойност 186,5 млрд. долара.

По отношение на валутната структура деноминираните в щатски долари задължения са общо 79,6 на сто от неизплатения регистриран външен дълг. Дълговете в евро и японски йени пък са съответно 5,54 на сто и 5,02% от китайските дългове.

Очакванията на експертите са за допълнително разширяване на задълженията с цел достигане на заложения от местните власти целеви темп на растеж. По-рано този месец Китай си постави задачата за разширение на икономиката със 7,5% през настоящата година. Решението дойде по време на годишната среща на местния парламент, известна като Националния народен конгрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *