Външно министерство не успя да издаде и един документ през система за половин милион лева

Система за повече от 500 хил. лв. на Министерството на външните работи (МВнР) „Е-Консулски услуги“ е получила само една заявка за издаване на документи за самоличност за няколко месеца работа. Документът така и не бил издаден.

Това става ясно от отчет на Външно пред комисията за политиките на българите в чужбина, който е представен в края на юни. Въпреки че системата е трябвало да заработи в началото на годината, поради забавяне в сроковете за изпълнение, тя започва да функционира чак през април 2016 г. Оттогава е подадена само една заявка за издаване на български документ за самоличност на българин, живеещ в САЩ. Системата обаче го отхвърлила, тъй като той, логично, използвал американски електронен подпис.

Представители на българската общност в чужбина предупреждаваха за заложените капани в работата на системата още преди „Е-Консулски услуги“ да започне издаването на лични документи. „Предупредихме, че този подход е мъртвороден и сега това се потвърждава“, коментира за OFFNews Стефан Манов от обществения съвет на българите във Франция.

Той посочва три причини, които пречат за осъществяване на замисъла и обезсмислят проекта „Е-Консулски услуги“. Едната е необходимостта от български електронен подпис. „Дори всички българи в чужбина да имат електронен подпис, когато дойде време да получат документите си, те трябва да направят това на място. Тоест да дойдат в България, а това напълно обезсмисля електронното подаване на заявление“, обясни Манов.

Втората причина е взимането на биометрични данни, което предполага това да става на място в съответното консулство, защото само по този начин човек може да удостовери, че отпечатъкът от палеца, който дава, е неговият.

Третият препъникамък е изискването документ за самоличност да могат да изкарат само българи с лична карта, издадена в последните 59 месеца. Тоест, ако срокът на валидност на личната карта, по принцип той е 10 г., изтича и е необходимо да се поднови, това няма как да стане, ако тя е издадена преди повече от пет години.

„Това означава, първо, че трябва да имате първоначално издаден документ за самоличност, което автоматично изключва всички деца, които трябва да получат първия си документ. За да подновите документите си, трябва да извършите тази операция до 59 месеца от предходното взимане на биометрия. Само че вие знаете, че българските лични документи са валидни 10 години. Тоест, кой човек ще отиде на шестата година да си поднови личната карта, при положение, че тя е валидна още 4 години?“, пита Манов.

Той обясни, че между подаването на документите и получаването им минават близо два месеца. Нормалната услуга в България отнема максимум един месец. „Ако трябва да дам 200-300 евро, за да отида до Париж, за да си издам лична карта, по-добре да отида в България и за 8 часа ще си изкарам документ“, допълни той.

Позицията на МВнР е, че без тези три изисквания, услугата няма как да бъде изпълнена: „Тези три елемента са задължителни и без тях не може да се процедира за издаването на български лични документи и използване на възможностите на системата“, е обяснил в края на юни пред депутати в парламента Раковски Лашев, директор на дирекция „Консулски отношения“. Той все пак признава, че системата има необходимост от „известно техническо усъвършенстване“:

Когато документът за самоличност, който българският гражданин притежава, има квалифициран електронен подпис и електронна идентичност или пък българският гражданин разполага с носител, върху който има електронна идентичност, това ще позволи съществуващата система да бъде оползотворена в пълна степен. Това, което е необходимо, е известно техническо усъвършенстване на програмите, които са заложени в системата.

Намеренията на министерството са в следващите месеци да направи още постъпки за облекчаване на процедурите, без обаче да бъде отстранено изискването за посещаване на консулството на място. „Проектът е българските граждани да могат онлайн да попълват техните заявления за български лични документи. Документът, разпечатан, със съответния бар код и още един специален код ще им позволява те електронно да се записват в график за явяване в консулските служби за подаване на тези документи“, обяснява Лашев. От думите му обаче става ясно, че облекчението е по-скоро за администрацията в консулството, където се губи време по разчитане на заявленията, написани на ръка:

В много случаи документите, които сега се подават, са попълнени на ръка и са нечетливи. Отнема време на нашия консулски сътрудник да уточни личните данни на лицата в тези документи. Освен това тези документи, след като се приемат, трябва да се въвеждат на ръка в електронната система. Въвеждайки я, ако мога така да кажа, електронната форма на попълване на документите, българският гражданин още в своя дом или в някой център за електронни услуги, попълва всичките си данни, явява се на гишето на консулската служба с разпечатано заявление, с бар код и по този начин обработката и приемането на документите отнема много по-малко време. А благодарение на това, което той е попълнил и е заявил, той може да си избере консулската служба, датата и часа, в който ще се яви, без да безпокои за това по телефона консулската служба и да чака понякога дълго време да получи достъп до консулската служба по телефона.

Въпреки нулевата ефективност на проекта до този момент, МВнР е подготвило нормативни промени за работа на системата и за издаването на шофьорски книжки. Тук подходът е идентичен: подавате заявление с електронен подпис, но при издаване на личната карта ще трябва да отидете до консулството. В проекта за промени в Правилника за издаване на българските лични документи, които са предложени от МВнР, се посочва, че подмяна на повредена, унищожена, изгубена или открадната шофьорска книжка може да става чрез системата, като в резултат на това:

Министерството на външните работи изпраща до заявителя на електронния адрес, посочен в заявлението, потвърждение или отказ за издаването на свидетелството за управление на МПС; в потвърждението се посочва, че документът ще бъде издаден от МВР след заплащане на държавна такса по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР, като получаването му ще става в консулската служба, посочена от заявителя.

Тези текстове обаче не касаят българите, живеещи в страна член на Европейския съюз, тъй като подмяна на шофьорски книжки не се прави. Националните шофьорски книжки важат до края на валидността им, след което те се преиздават, но от съответната държава. „Тоест, преиздаването на български шофьорски книжки със електронната система касае само хората, които живеят извън ЕС“, обясни Стефан Манов.

По думите му простото решение на проблема е въвеждането на мобилни станции за подаване на документи, каквито има и в момента. По този начин българските консули по света ще могат да обикалят съответните населени места при направени заявки и ще събират данните на хората, които се нуждаят от издаването или преиздаването на документи.

За да е пълен хаосът, Петър Анастасов, който живее на остров Крит, твърди че към 16 юли 2016 г. системата „Е-консулски услуги“ не работи. Към момента на публикуване на материала, от Външно все още не са отговорили на питането ни дали това отговаря на истината. В електронното издание за българите в Чикаго eurochicago.com Анастасов твърди също, че системата не само, че не работи, „но и тъне в пълно медийно и информационно затъмнение“. „7 месеца след удължения срок и усвоените пари, българите в чужбина не само не са научили за услугата, но и на практика не могат да я използват“, обяснява той.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *