Въпреки кризата за кадри незаетите работни места в България са малко

Делът на незаетите работни места в България през цялата 2018 г. е намалявал, достигайки до едни от най-ниските стойности в целия ЕС в края на годината, показват данни на Евростат, публикувани в понеделник. За незаето работно място се смята всяко, за което работодателят е пуснал обява, че търси служител, и са минали поне 3 месеца, без да е успял да намери.Въпреки кризата за кадри незаетите работни места в България са малко.

Резултат с изображение за евростат

През първото тримесечие на 2018 г. делът на свободните работни места у нас е бил 1%, но веднага след това пада на 0,9%, за да се задържи на същото ниво до последното тримесечие., информира в.24часа.

Това е един от най-ниските показатели в целия ЕС.

Държавата с най-голям дял незаети работни места в ЕС е Чехия с 6%. Средното за ЕС ниво е 2,3%, като в сравнение със същото тримесечие на предната година нарастването е с 0,3 процентни пункта. Същите данни са валидни и за страните от еврозоната. Държавата с най-нисък процент незаети работни места е Гърция – едва 0,4%.

Разбивката на Националния статистически институт показва, че най-голям дял на незаети работни места у нас към края на 2018 г. е имало в здравеопазването – 3%, следвано от държавното управление с 2,5%. В здравеопазването броят на незаетите работни места в края на 2018 г. е бил 4393, а в държавното управление – 2864. Най-нисък е делът им в операциите с недвижими имоти -0,3%, или 64 през последното тримесечие на 2018 г.Въпреки кризата за кадри незаетите работни места в България са малко.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *