В Испания ще увеличават данъците

Испанското правителство одобри бюджетния план, който ще изпрати в Европейската комисия, имащ за цел да гарантира, че правителството ще се придържа към обещанието си да намали дефицита догодина, съобщава El Pais.

Испания се ангажира да направи корекция в размер на 16 млрд. евро през 2017 г., за да намали обществения си дефицит до 3,1% от БВП.Още през октомври финансовото министерство на Испания е информирало ЕК, че според прогнозите дефицитът за 2017 г. ще бъде 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е над целта от 3,1%, пише вестник The Local. От ведомството посочват като причина политическата нестабилност след двете последователни провеждания на избори само за година и трудното икономическо възстановяване след кризата през 2008 г. След шест години рецесия, Испания имаше бюджетен дефицит за 2015 г. 5,1% от БВП, много над исканите от Комисията 4,2%. Тази година Мадрид трябва да намали дефицита до 4,6%, и след това до 3,1% за 2017 и след това до 2,2% през 2018 г.

За да го направи, бюджетът за 2017 година включва серия от увеличаване на данъците, включително свързаните с фирмените данъци, специалните налози върху твърдия алкохол и цигарите, както и нов данък върху подсладените напитки. С тези мерки правителството се надява да събере близо 4,6 млрд. евро.

Публичният дълг на Испания е достигнал до 100,5% от БВП на страната през изминаващата година.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *