В Китай пътнически влакове развиват 400 км/ч

Китайските специалисти са стигнали до финалната права от разработката на новите високоскоростни пътнически влакове, способни да развиват скорост от около 400 км/ ч. Това съобщи на сайта си Китайската академия по инженерни науки.

„До момента сме изпълнили всички подготвителни инженерно-конструкторски работи и се занимаваме с внедряването на технологията за получаване на телевизионен сигнал при преминаването на влакова композиция с подобна висока скорост. Това е необходимо, за да бъде пътуването на нашите пасажери възможно най-комфортно и удобно“, цитира сайта думите на академичния работник Дин Жундзюн, информира economynews.bg.

В съобщението се отбелязва още, че новият влак ще използва „вградена система за магнитно предвижване“. Инженерите от Академията разработват и обещаваща безпилотна версия на пътническия влак. По думите на Дин Жундзюн в процес на работа е и проекта за маглев влак (влак на магнитна възглавница, базиран на принципа на магнитната левитация), който да развива скорост от 600 км/ч. Очаква се първите опити на тази влакова композиция да започнат през 2020 г. Към днешна дата максималната скорост на високоскоростните пътнически влакове в Китай е 350 км / ч.

През септември миналата година подобни влакове започнаха да се движат по най-оживената жп линия Пекин-Шанхай. В рамките на един ден те превозват около 505 хиляди пътници. Дължината на железопътните линии в Китай е около 124000 километра, от които повече от 22 000 километра са пригодени за високоскоростни влакове. /БГНЕС

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *