В служебния кабинет ще има трима вицепремиери

Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с Движението за права и свободи (ДПС), на която партията върна връчения ѝ от него мандат за съставяне на кабинет.
Според Плевнелиев служебното правителство трябва да има трима вицепремиери. Министърът на финансите обаче не трябва да бъде такъв, защото той по презумпция казва „не“, над него трябва да има вицепремиер, който да работи за „да“. Трябва да има заместник-министър председател, който да е икономически компетентен.
Плевнелиев не вижда вицепремиер в служебния кабинет и в лицето на министъра на вътрешните работи. Според президента подходящ за поста е този, който ще оглавят социалната политика и еврофондовете.
Плевнелиев не изключи възможността и по-рано от 13 март да бъдат посочените някои от номинираните министри, както и задачите на служебното правителство, които то трябва да изпълнява.
Президентът увери, че законовият срок от 2 месеца преди провеждането на предсрочните избори ще бъде спазен.
Плевнелиев посочи, че е изключително впечатлен от предишния министър на еврофондовете.
По-рано днес ДПС отказа проучвателния мандат за съставяне на правителство, който президентът Росен Плевнелиев му предложи. Председателят на партията Лютви Местан връчи на президента писмо, в което заявява отказа си да състави кабинет.
ДПС е третата политическа сила, която отказа мандата както предходните – ГЕРБ и БСП. Местан беше придружаван от няколко членове на партията, сред които Йордан Цонев, Юлнал Лютви и Камен Костадинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *