Германия намали депутатските заплати

Възнагражденията на депутатите в Бундестага – долната камара на германския парламент, ще бъдат намалени от 1 юли с цел това да отрази намалялата през 2020 г. заради пандемията средна заплата в страната, предаде Франс прес.

Deutscher Bundestag - Информация за посетители

Депутатските възнаграждения са „обвързани с промяната на заплатите сред населението“, обясни вчера за АФП говорителка на Бундестага, информира economynews.bg.
Миналата година заплатите в Германия намаляха номинално с 0,6 на сто поради коронавирусната пандемия, нарушила хода на икономическата дейност в страната. Това сочат предварителни данни, публикувани в сряда от статистическата служба „Дестатис“.

Според правилата за индексация всички 709 депутати в Бундестага, получаващи от 1 юли 2019 г. месечни заплати от 10 083,47 евро, трябва да вземат вече с около 60 евро по-малко.Това ще е първото подобно намаление в историята, писа вчера популярният вестник „Билд“.

Deutschland wählt | Deutschland | DW | 24.09.2017

Президентът на Бундестага Волфганг Шойбле обаче ще трябва да изчака за целта официално писмо от шефа на „Дестатис“, което се предвижда да получи до края на март, уточни говорителката.

Германският Бундестаг се събира на първо заседание след изборите - Телевизия Европа

Към средата на март се очаква „Дестатис“ да публикува окончателни данни за промените в заплатите през 2020 г., посочи говорителка на ведомството, цитирана от БТА. Съответно депутатските възнаграждения вече втора година поред няма да бъдат увеличени.

През 2020 г., в разгара на кризата около COVID-19, бе решено те да бъдат замразени, при все че номиналните заплати, с които са обвързани, бяха нараснали през 2019 г. с 2,6 на сто.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *