Германците разлюбиха бирата

За цялата година са били продадени 98.3 млн. хектолитра от кехлибарената течност, а производството е спаднало с 1.7%. Ако не бяха добрите данни от износа, то годишното производство на бира дори е щяло да се свие с цели 3 процента, твърдят експертите от Федералната статистическа служба.

Под ударите на лошото време
„Студеното време в началото на годината и дъждовното второ полугодие създадоха огромни проблеми на бранша“, казва Петер Хан от Германския съюз на пивоварите. Тези два фактора като цяло определят годишната тенденция, тъй като повишената с почти 8 процента консумация през четирите седмици на Световното първенство по футбол не е успяла да компенсира спада. „Бирата е продукт, който много силно се влияе от времето“, допълва Хан.
Лошото време обаче не е единственият проблем на германските пивовари. Те са изправени пред два други фактора, които оказват влияние върху потреблението – застаряването на германското общество и промяната в нагласите на потребителите. Известно е, че по-старите хора пият по-малко и сядат по-рядко в заведение. Същевременно се наблюдава тенденция на обръщане на по-младите към безалкохолните напитки.
Тези данни се потвърждават и от браншовия съюз на производителите и търговците в Германия. През миналата година консумацията на безалкохолни напитки е нараснала с 1.2 литра на глава от населението до 118.2 литра годишно.Консумацията на безалкохолни напитки не е била по-висока от Обединението на страната насам. Аекспертите прогнозират, че тенденцията ще продължи.
Възходът на швепс и сие
На този фон едва ли е голяма изненада, че самите производители на бира залагат все повече на безалкохолни продукти. Така например най-голямата в Германия пивоварна „Радебергер“ преди около година закупи търговската марка „Бионаде“, която предлага био-лимонада. Преди това „Кромбахер“ сложи ръка на „Швепс“, а „Карлсберг“ придоби минералните извори „Юберкинген“ с търговската марка „Аква виталис“.
Мрачни изглеждат прогнозите за пивоварните и занапред. „Пазарът ще продължи да се свива“, убеден е Михаел Хубер от Управителния съветна Зауерландската частна пивоварна „Фелтинс“. Тъй като тази година няма да има Световно първенство по футбол, той очаква консумацията да се свие още по-драстично, отколкото през отминалата 2010 година.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *