Деца търсят злато в центъра на Кюстендил

Над 50 деца се включиха в промиването на златоносен пясък в центъра на Кюстендил. Повече от два часа те  се занимаваха съсредоточено в търсенето на златинки /златни люспи/ под ръководството на инж. Скандалиев, инж. д-р Крумов – преподавател в ХТИ и Бойко Малинов – директор на ОДК. Инициативата на ОДК и клуб „Зодиак“ предизвика голям интерес в подрастващите и техните родители. Организаторите бяха направили малко информационно табло с кратко описание на технологията на промиване на пясък, практикувана от най-древни времена и богатствата на Кюстендилския край.
Уникалната за страната идея има за дел да популяризира природните богатства на кюстендилския регион, да подтикне деца и родители към нестандартни занимания сред природата и да подскаже идея за кариерно ориентиране на малките кюстендилци – бъдещи геолози, минералози, химици и природозащитници.
Най-успешните златотърсачи бяха наградени с купи, осигурени от магазин „Детски свят“. Всички участници получиха сертификат за златотърсач и отнесоха със себе си намерените златинки.
Класирането е както следва: I място -Дияна Васич, 7 год., 44 златинки: II място – Мишо Ерхард, 8 год. 42 златинки; III място – Живко Живков, 10 год. и Виктория Якимова – 9 год. с 39 златинки.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *