Голям спад на чуждите туристи във Франция

Броят на чуждестранните туристи във Франция рязко е намалял през второто тримесечие на годината, сочат официални данни за периода, белязан от улични протести, стачки и лошо време.

 

За периода март – юни намалението на годишна база е с 8.5%. Вътрешният туризъм също отчита понижение от 2.9%. Това се отразява зле на сектора, заемащ 7-8% от БВП на страната.

Ефект оказват и нападенията от радикални ислямисти в Париж от ноември, а той вероятно ще се усили след трагедията в Ница на 14 юли. Тогава тунизиец, живеещ в страната, уби с камион 85 души, събрали се за националния празник на крайбрежния булевард в Ница. „Ислямска държава“ пое отговорност за случилото се, а мнозина отмениха или отложиха почивките си в страната.

Това се случи в момент, когато туристическият сектор започна да отчита възстановяване на щетите от ноемврийския терор. Сега данните показват, че особено чувствителен е ударът по хотелите в Париж, където по данни на INSEE свиването на нощувките на чуждестранни туристи е с 12.9%, информира dnevnik.bg.

Необичайно студеното време повлия на бизнеса на къмпингите – там спадът е с 6.8%. Според метеослужбата на Франция пролетта е била една от най-влажните за последните 50 години със 70% повече валежи от нормата в района на Париж.

Последваха протести в столицата със сблъсъци с полицията, купища несъбран боклук, спрени влакове и блокади, за които световните медии разказваха в навечерието на европейското първенство по футбол през юни.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *