Горим тонове боклук от Европа

В български ТЕЦ-ове се гори боклук от Италия, съобщи депутатът от БСП Таско Ерменков. Пред „Труд“ той обясни,че е получил десетки сигнали от граждани, които се оплакват от непоносима смрад и се опасяват от вредни емисии във въздуха.

Резултат с изображение за тонове боклук от италия

„Когато битови отпадъци се горят в топлофикационните централи, емисиите, които се получават, са изключително вредни. Като капак държавата плаща преференциални цени за това, че уж се използва биомаса за производството на енергия“, заяви Ерменков. Той посочи ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Гълъбово, които според сигналите на граждани горят отпадъци. И трите са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

„Италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те пък плащат 47 евро на тон този боклук да бъде докаран до България и дават по 53 евро за тон на съответните фирми в България, които приемат този боклук, информира в.Труд.

Нямаме точните данни какви са количествата, които идват“. Това обяви по Нова телевизия Ерменков, който е зам.-председател на Комисията по енергетика в НС. Депутатът заяви, че на няколко от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено становище, че не е необходимо да се прави оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), за да горят отпадъци. Пред „Труд“ той каза, че и в Сливен имало същото становище. В Русе, заради чувствителността на гражданите по темата „обгазяване“ от РИОСВ, били категорични, че е необходим ОВОС.

От пристанище Бургас официално отрекоха информацията за пристигащи от Италия и Англия кораби с боклук. Проверка на наш репортер установи,че няколко кораба, натоварени с „каучук и пластмаси“, от Салерно, Италия все пак са акостирали в пристанището. Последно такъв кораб е акостирал в Бургас в началото на месец август. Тези отпадъци са дошли в запечатани контейнери като теглото им е 652 тона.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *