Гръцките телевизии заплашени с глоби, ако излъчват сцени на бедност

Журналистите в страната определиха решението като „безпрецедентен контрол“. Държавните медии са в безсрочна стачка, напомня БНР.
Съветът за електронни медии взе решение да се налагат високи глоби на телевизии, които излъчват репортажи за ширещата се бедност в Гърция. Според медийните експерти, сцените с бездомни и гладни гърци нарушават закона за личните данни. Телевизионните журналисти обвиниха Съвета в контрол върху медиите и иронично обещаха „да филтрират новините само с щастливи граждани“.
Причината за безпрецедентното решение на висшия медиен орган е случая с фермерите от Тива, които раздадоха на централния площад в Атина безплатно за бедни и безработни над 50 тона плодове и зеленчуци. Потресаващата картина на хиляди бедни гърци, които с часове чакаха за килограм картофи, обиколи световните телевизии и показа реалната страна на хуманитарната криза в Гърция.
Въпреки заплахата от налагане на санкции, телевизионните журналисти са единодушни, че ще излъчват реалните проблеми на гърците. Коментарите в новинарските емисии осъдиха решението на Съвета за електронни медии и предположиха, че е взето след политически натиск.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *