Гърция е шампион по високи данъци

Гърция отново е шампион в свръхоблагането на своите граждани, като се нарежда на 29-о място сред 35 страни от ОИСР, както е показано в Индекса за международна данъчна конкурентоспособност (ITCI) от 2018 г.

Резултат с изображение за гърция криза

Данните бяха представени от Центъра за либерални изследвания (KEFIM).

Индексът взема предвид, наред с другото, представянето на всяка страна в корпоративни данъци, данъци върху доходите на физическите лица, потребителски данъци и данъци върху недвижимите имоти.

Въпреки това, по отношение на корпоративното данъчно облагане, което според ОИСР има най-значително влияние върху икономическия растеж, през последните пет години Гърция е спаднала с 10 позиции – от 15-то място през 2014 г. до 25-то място. Както посочва проучването, ставката на корпоративното данъчно облагане в Гърция е 29%, което е 5,1 пъти по-високо от средното в страните от ОИСР, информира econ.bg.

Гърция има една от най-високите данъчни ставки в Европа, които достигат общо 39,65% при комбинираните печалби и дивиденти, фактор, който затруднява общия икономически растеж. По подобен начин корпоративният данък се е увеличил до 29%, в сравнение с 26% през 2014 г., а данъкът върху дивидентите е нараснал до 15% от нивото от 10% през 2014 г.

По отношение на данъка върху добавената стойност, Гърция има една от най-високите ставки по ДДС сред 35-те страни с 24%, което е с 4,9 процентни пункта по-висока от средната за всички страни от ОИСР.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *