Гърция: не ни гонете от еврозоната!

Финансовият министър Евангелос Венизелос е отправил това обвинение, след като решението за отпускането на милиардите за Гърция беше отложено от тази вечер най-рано за 20 февруари.
Постоянно ни поставят пред нови условия – казал Венизелос днес пред репортери в Атина. „В еврозоната има мнозина, които вече не ни искат. Има някои, които си играят с огъня, в страната и чужбина. Някои си играят с факли, други си играят с кибрит. Но рискът е еднакво голям“.
Две години след като обещаха да извадят Гърция от криза, европейските лидери се разкъсват между нежеланието да наливат все повече помощи и допускането на безпрецедентен за развита икономика национален фалит. Гърция може да излезе от еврозоната, ако фалира, а това ще доведе до ново сътресение на пазарите.
Късно снощи насроченото за тази вечер заседание на финансовите министри от еврозоната беше сменено с конферентен разговор, който ще започне в 19 часа българско време и ще бъде председателстван от лидера на еврогрупата Жан – Клод Юнкер. Но решението за отпускането на помощ за Гърция е отложено най-рано за следващия понеделник.
Снощи премиерът на Италия Марио Монти пък коментира по телевизията, че в Европа липсва достатъчно консенсус как да се помогне на Гърция. От юли насам се дискутира новия пакет от 130 млрд. евро, който ще се придружава от отписване на частен дълг в размер на 100 мрлд. евро.
Експерти от Citigroup твърдят, че Европейската централна банка разполага с гръцки ДЦК с номинал 60 млрд. евро. Централната банка няма правото да помага на правителствата, но търси начини как „да не спечели от Гърция“.
Според икономисти от Лондонското Сити, забавянето на решението за помощта на Гърция било много притеснително и отразявало нарастващото съмнение сред членовете на еврозоната дали Гърция ще може да се придържа към условията за отпускане на следващия пакет.
„Изглежда някои страни в еврозоната вече искат Гърция да фалира“, твърдят финансисти. Това заключение идва на фона на устойчиво понижение на цената на дълга за Италия, т.е. има някакви гаранции, че кризата след гръцкия фалит няма да е чак пък толкова голяма.
Гръцкият премиер Лукас Пападимос вчера намери как да съкрати разходите с 325 млн. евро през 2012 г., а лидерите на двете най-големи парламентарни партии ПАСОК и Нова Демокрация днес символично ще сложат подписа си под документ, ангажиращ ги да не променят политиката, ако дойдат на власт на изборите през април.
Не можем да дадем никому претекст да приложи към нас сценарий, който ще се превърне във филм на ужасите не само за Гърция, но и за световната икономика – казва Венизелос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *