Гърция отказа да прави допълнителни съкращения

Министрите на страните от еврозоната ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят продължаването на изплащането на заема на Гърция. Средиземноморската държава очаква поредния транш от помощта в размер на 31,2 млрд. евро от юни. До края на годината тя трябва да получи още два транша в размер съответно на 5 и 8,3 млрд. евро. В замяна Гърция е поела ангажимент да приложи поредица от непопулярни икономически мерки. В това число влиза и съкращаването на 125 хил. държавни служители до 2016 г.
По-рано днес стана ясно, че Германия е против ново отписване на гръцкия дълг. Според говорителя на министъра на финансите на западноевропейската държава подобна мярка е немислима, информира „Уол стрийт джърнъл“.
Генералният секретар на Християн-демократическата партия обяви, че ново отписване на дълг ще изпрати грешния тип сигнал. Други членове на същата политическа сила бяха по-крайни и определиха мярката като абсурдна.
Изплащането на поредния транш на спасителната помощ трябва да бъде одобрено от германския парламент. Местните народни представители ще заседават тази и следващата седмица и впоследствие ще излязат в почивка чак до 14 декември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *