Двама митрополити отказаха да се кандидатират за патриарх

Всяка излъчва по 5 представители на патриаршеския събор – 3-ма клирици и 2-ма миряни. Софийската определя двойно повече делегати – 6-има клирици и 4-ма са миряни.
В Софийската митрополия след 3 гласувания бяха избрани 10-имата делегати.за делегати. За делегат  е определен декана на Богословския факултет професор Александър Омарчевски.
В Пловдив митрополит Николай заяви, че водещ при избора на патриарх трябва да е моралът и призова изборът на делегати за събора да се извърши по съвест. Той отново отхвърли възможността да се кандидатира
Уставът е казал ясно кой може да бъде избираем. Пловдивският митрополит Николай не може. Нека се знае, че пловдивският митрополит Николай няма да наруши принципите.
Великотърновският митрополит Григорий също беше категоричен, че преди избора на нов духовен глава не са възможни промени в устава:
У нас за разлика от Руската православна църква, от други църкви, където патриархът действително е ръководещ, у нас патриархът е при Светия Синод. Не Светия Синод при патриарха. Т.е. решенията се вземат от Светия Синод в цялост, включително те са задължителни и за патриарха. Така че от горкия няма какво да искаме. Той просто е пръв между равните и нищо друго.
След балотаж във Великотърновската епархия бяха определени петимата представители за патриаршеския събор. Толкова бяха избрани и от Плевенската епархия. Плевенският митрополит Игнатий също заяви, че няма да се кандидатира за поста на патриарх.
Нямам желание, аз съм и на възраст, здравословни проблеми. То е трудно нещо.
Сливенският митрополит Йоаникий също изтъкна, че напредналата му възраст не му позволява да се кандидатира:
Започвам 75 години след два месеца. По-малко. Е как един човек на 75! Може ли тези сили, може ли на това напрежение да издържи.
Спокойно премина изборът в Русенската епархия. Митрополит Неофит обаче отказа да коментира името си като един от кандидатите за патриарх. Той заяви:  Делегатите бяха избрани на първи тур с необходимите гласове за болшинство – повече от половината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *