Дванадесет митничари от Свиленград са задържани за участие в ОПГ

Апелативният специализиран съд уважи протеста на Специализираната прокуратура и взе най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо 12 митнически служители от Митница Свиленград – Капитан Андреево. В ареста остават Атанас Стойчев, Георги Райковски, Цветомир Петров, Стоян Чолаков, Георги Грамелов, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов, Димитър Костов, Димитър Лилянов, Коста Костадинов и Адонов Стефанов. На Петко Айръков съдът определи мярка за неотклонение „домашен арест, а спрямо Стефан Крумов не е наложена мярка за процесуална принуда, съобщава пресцентърът на ПРБ.

Всички те, заедно с още осем митнически служители, са обвинени в престъпление по чл. 321 ал. 3 предл. 2 и предл. 4, т. 2 вр. с ал. 2 от НК – участие на всички в периода от март до 13 декември 2015 г. в област Хасково и на територията на ГКПП Капитан Андреево, в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение от повече от три лица, структурирано с цел да върши престъпления по чл. 301 ал. 1от НК (искане и приемане на подкупи) и по чл. 282 ал. 1 от НК (престъпление по служба), като групата е създадена с користна цел и обвиняемите са участвали в нея в качеството си на длъжностни лица.

За всички задържани митнически служители съдът изцяло възприе доводите на прокуратурата – от доказателствата по делото може да се направи не само обосновано предположение, че обвинените са извършили престъплението, в което са обвинени, но и е налице реална опасност да извършат други престъпления. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.

След продължилото повече от 10 часа съдебно заседание съдът отхвърли като неоснователни жалбите на обвиняемите (с изключение на жалбата на Стефан Крумов) срещу определените им от Специализирания наказателен съд мерки за неотклонение „парична гаранция“.

Всички 14 обвиняеми, за които Специализираната прокуратура поиска задържане под стража, заедно с общо 18 защитници, се явиха пред Апелативния специализиран съд и след произнасянето на съда 12 от митническите служители бяха отведени незабавно в ареста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *