„Дейли телеграф“: България – задният двор на Източна Европа към Великобритания

Според статистическите данни броят на румънците и българите, посещаващи Великобритания, се е увеличил със 77% за една година. Те имат право да влизат в страната толкова често, колкото желаят, след като техните страни се присъединиха към ЕС през януари 2007 г., припомня британският в. „Дейли телеграф“. Броят на хората, които могат да работят тук, е стриктно ограничен от квоти, но голямото увеличение на посетителите от двете балкански държавибуди подозрения, че мнозина са избрали да останат на Острова и да работят на черно, предполага вестникътв електронното си издание.
Според директора на българската Национална следствена служба Бойко Рашков повече от 250 молби за получаване на българско гражданство се внасят в министерството на правосъдието всяка седмица.
В момента, в който кандидатите получат гражданство, те са свободни да се движат във всичките 27 страни от ЕС. Кандидатите обясняват, че желаят да се преместят в България заедно със семействата си и да започнат бизнес.
Рашков заяви, че се нуждае от още хора, за да обработват молбите за гражданство, които са скочили до 61 хил. „Нашите служители просто не могат да се справят с цялата тази работа“.
По думите мукандидатите, които заявяват ясно, че желаят да получат българско гражданство, за да могат свободно да пътуват в ЕС, биват отхвърляни.
Членът на комисията по вътрешните работи в британския парламент Джеймс Клаписън твърди: „Ние се нуждаем от яснота как това засяга мерките, които правителството прилага, за да контролира българите и румънците, работещи във Великобритания“.
Директорът на службата за контрол на миграцията сър Ендрю Грийн от своя страна заяви: „Съвсем ясно е, че тези хора се опитват да вземат българско гражданство, за да получат достъп до европейските пазари за работна сила“.
„В много случаи такъв пазар ще е Великобритания, щом като контролът, наложен от правителствата на Румъния и България, пропуска като сито“, добавя той.
Цифрите, предоставени от Националната статистическа служба, показват, че 200 хил. души от България и Румъния са посетили Великобритания до края на месец юли 2007 г., докато през предходните 12 месеца те са били 113 хил.
Правителството ограничи броя на хората от тези две страни, които искат да работят във Великобритания. Данните сочат, че 15хил. разрешителни за работа (accession worker cards) са издадени между януари и юни 2007 г.
Предвижда се чистата имиграция, като се вземе предвид мащабната емиграция, да добавя 190 хил. души на година към населението на Острова. Към 2031 г. се очаква то да достигне 71 млн. души при 60,6 млн. през 2006 г.
Камарата на лордовете обяви миналия месец, че икономическата полза от нарастващата имиграция във Великобритания е пренебрежимо малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *