Депутатите вземат по 150 лв. на час

Депутатите пострадаха и с 4 процента трябва да бъдат намалени заплатите им в края на този месец май. Причината обаче не е в малкото време, което напоследък прекарват в пленарната зала, а данните на статистиката, според които средната заплата, от която зависят фишовете на народните представители, намалява. 

Така през следващото тримесесечие депутатите ще получат със 141 лв. по-малко. Чистото им възнаграждение е 3069 лв. без надбавките за прослужено време или участие в комисии.

Заплатите на министрите, премиера и президента също зависят от средната заплата за страната. Възнаграждението на държания глава ще бъде 6138 лева, на премиера над – 4700 лв., а на министрите малко под 4000 лв.

Счетоводната къща, в която работи експертът Станислав Терзиев, изчислява заплатите в 100 фирми. От търговия през производство до услуги, парите се актуализират най-много веднъж в годината.

Но за за депутатите това става 4 пъти, дори когато поставят и рекорд за най-кратко 23-минутно заседание, какъвто беше случаят миналия петък, на 19-ти. Груба сметка показва, че досега 44-тият парламент е имал 15 работни дни с около общо 20 часа в пленарната зала.

„Излиза една доста интересна сума на фона на българската действителност – 150 лв. на изработен час. При сегашната ситуация на последния работен месец е 20 пъти по-висока часовата ставка, а занапред, ако си изработват пълното време, ще бъде 4 пъти по-висока”, изчислява Станислав Терзиев пред камера на БиТиВи.

Депутатите обясняват кратките заседания с липсата на готови законопроекти. „Така е било винаги в началото – нужно е да заработят комисиите. Следващата седмица и ще станем свидетели вече на сериозна работа”, уверява Павел Шопов /на снимката/ от „Обединени патриоти”, който, за изненада на широката общественост, отново се появи на парламентарния небосклон след няколко безславни мандата в различни политически израстъци у нас като СДС, „Атака“ и т.н.

„В никакъв случай не можем да смятаме работата в зала като единствените задължения на народния представител, да не говорим пък за неговите задължения в избирателния му район”, категорично предаде важност на депутатската мисия бившата данъчна шефка от Пловдив Менда Стоянова, която вече втори мандат се изявява като финансист №1 в парламента от квотата на ГЕРБ.

Но отказът на депутатите да замразят заплатите си според предложението на левицата ще им докара така или иначе следваща актуализация след 3 месеца, с което ще наваксат загубените пари намалената средна работна заплата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *