Дефиле на занаятчии откри панаир на занаятите

Дефиле на майстори-занаятчии от Стария град до Римския стадион в Пловдив даде старт на традиционния Есенен панаир на занаятите. Събитието се организира от Регионална занаятчийска камара- Пловдив/РЗК/, община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, спомоществуватели и други. Право на участие във фестивала имат всички членове на РЗК от цялата страна и майстори от балканските страни, които изработват бижута от различни материали /глина, кожа, благородни метали, текстил, прежди, плъсти и др./ Няма да се допускат майстори с други занаятчийски изделия, освен бижута.
По време на Международния фестивал ще се проведе уъркшоп , в който ще се демонстрират различни, балкански, бижутерски техники, като се изработи „Балканска огърлица” от сребро.
В шестата по ред инициатива участват 70 български майстори – занаятчии. Те ще покажат над двадесет занаята като: металопластика, дърворезба, худ. обработка на дърво,тъкачество, плъстене, грънчарство, худ. керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене, шекерджийство, изработване на кукли от текстил, худ. плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа. Участват още и двама майстори от Сърбия и Македония, които ще изработват накити.
Павилионите на занаятчиите са разположени на ул. Райко Даскалов /малката главна или старата Узун чаршия/. Преди официалното откриване на Римския стадион в Пловдив на Есенния панаир на занаятите се проведе опознавателен тур „На гости на старите занаяти“ из работилниците на ул. „Стръмна“ и Бакалова къща в Стария град.
Събитието се влива започналия преди дни фестивал „Балканска огърлица“, в който ювелири от България, Сърбия, Македония и Германия заедно изработиха сребърна огърлица. По този начин те обменят опит и сливат културите на своите страни. Всеки елемент от огърлицата е изработен от различен майстор носи характерни белези и традиционни техники на съответната страна. Тази огърлица е един символ на обединена Европа и на обединени Балкани, вплетени в едно бижу чрез своя бит, култура и минало, каза председателят на РЗК-Пловдив Тони Симидчиева. Специалното сборно авторско бижу след решение на управителния съвет на занаятчийската камара ще бъде дарено на партньорска организация.
Есенния панаир на занаятите в Пловдив е част от празниците на Стария град и продължава до 24 септември.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *