До 580 имигранти на ден ще минават през Балканите

Полицейските ръководители на Словения, Австрия, Македония, Сърбия и Хърватия са се споразумели да ограничат потока на имигранти до 580 души на ден, съобщи словенската полиция, цитирана от „Ройтерс“.

Вече наложеният лимит от страна на австрийските власти е значително по-висок – до 3 200 души могат да влизат на територията на Австрия, а 80 молби за убежище ще бъдат приемани от Виена.

Полицията е „задължена да ограничи дневния транзит през Западните Балкани до брой, който ще позволи всеки имигрант да бъде контролиран според Шенгенските правила“, се посочва в становището.

Очаква се тази уговорка да изненада неприятно Атина, която вече влезе в дипломатически пререкания в Австрия, след като гръцкото правителство не беше поканено на министерска среща на държавите от региона във Виена.

По-рано днес Атина отказа молба за посещение в Гърция на австрийския министър на вътрешните работи. Европейската комисия отказа да коментира спора с аргумента, че той е въпрос на двустранни отношения.

Вчера българският парламент одобри изменения в законодателството, които позволиха армията да помага на граничната полиция за защита на границите. Основното опасение е, че след наложените ограничения по Балканския маршрут, бежанците струпващи се в Гърция ще потърсят нов маршрут да се придвижват на Север.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *