Държавата бави парите за втора пенсия към частните фондове

Това заяви в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на частните пенсионни фондове Даниела Петкова. По закон работодателите трябва да преведат всички вноски по сметките на Националната агенция за приходите, която от своя страна да пренасочи нужната сума към пенсионните фондове. От приходната агенция заявиха за Дарик, че за последните три години и осем месеца пренасочената сума е над 2,8 млрд. лева
 
Колко са забавените пари по веригата от работодателите до пенсионните фондове никой не може да каже, въпреки че многократно е изисквана информация от приходната агенция.
„Факт, за който мога да твърдя, че е достоверен – често работодателите казват и показват платежните нареждания, с които са превели тези средства“, каза Петкова.
Информация каква е наличната сума в сметката, от която се правят трансферите от държавата към пенсионните фондове не бе предоставена от приходната агенция, въпреки запитването на Дарик. От НАП обаче заявиха, че няма нарушения на цикличността на преводите, а ако има забавяне, то се дължи на грешки на работодателите в попълваните документи.
„При сега действащата система, ако сумата от всички вноски на служителите, които работодателят посочва в своята декларация, не отговаря на преведената сума и даже да се различава с една стотинка, държавата не ни превежда парите за всички работници и служители, докато не се изясни естеството на това разминаване. Много пъти сме предлагали да има праг на значимост на това разминаване и примерно ако има разминаване от пет стотинки, да не спират 20 000 лв.“, коментира Петкова.
Законовият срок, в който НАП трябва да пренасочи парите от работодателите към пенсионните фондове, е 30 дни. „Фактът, че получаваме през 2012-а сметка вноски, които са за 2007 година, означава, че е възможно да са преседели в сметката пет години“, коментира още председателят на Асоциацията на частните пенсионни фондове.
А дали са „преседели“ в сметките, или държавата ги върти за свои нужди, едва ли някой ще каже истината на частните фондове…

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *