„Евроинс“ не успя да купи гръцкия застраховател Credit Agricole Life

Българската застрахователна група „Евроинс“ получи трети пореден отказ от гръцката централна банка да придобие Credit Agricole Life. Така сделката, обявена още в средата на 2015 г., се превръща в същинска сага за иначе активно растящия чрез придобивки в региона застраховател. В становището на компанията за решението се казва, че ще продължи да развива бизнеса си в Гърция органично.“Евроинс“ не успя да купи гръцкия застраховател Credit Agricole Life.

Резултат с изображение за евроинс

Новият момент са за пръв път прехвърчалите искри в иначе публичното спокойствие около протяжните опити за финализиране на сделката. Решението на регулатора съдържа някои доста остри твърдения за практиките и финансовото състояние на българския застраховател. Същевременно реакцията на „Евроинс“ по темата също беше нервна, като, освен че изразява учудване и разочароване, нарича аргументацията на централната банка „непрофесионална“.

Посичащо решение

Решението на централната банка, която в Гърция осъществява функции и като застрахователен надзор, не съдържа много детайли и числа, а по-скоро лаконично в четири точки обрисува най-съществените проблеми и съответно на кои законови текстове противоречат.

На първо място се посочва, че бизнес моделът и стратегията на развитието на кандидат-купувача, групата, към която принадлежи, и акционерите й са силно зависими от външно финансиране и вътрешногрупови сделки между компаниите.“Евроинс“ не успя да купи гръцкия застраховател Credit Agricole Life.

Макар и без подробности, това твърдение не е без основание, като прехвърлянето на пакети между групата „Еврохолд“ (собственика на „Евроинс“), групата „Синтетика“ (формално обособена отделно чрез изваждане на активи от „Еврохолд“ през 2010 г.) и близката им пенсионна компания „Бъдеще“ е регулярна практика.

„Вътрешногрупови сделки в ЕИГ няма. Доколкото има такива при компанията майка – „Еврохолд“, те са в изключително малък размер и по същество са съвсем присъщи за дейността на холдинга. Например, когато бъде закупен автомобил от марките в автомобилната ни компания, съвсем естествено е клиентът да предпочете да ползва лизинг от лизинговата ни компания и застраховка от застрахователното ни дружество. Това е т.нар. услуга „Всичко под един покрив“ и тя се предпочита от повечето клиенти“, гласи обяснението на дружеството.

„Вместо да се фокусира в защитата на застрахованите, като ефективно и пряко адресира значителните проблеми в последните години при най-голямата си инвестиция – „Евроинс Румъния“, групата се впуска в необясними по наша преценка управленски решения в нови начинания“, пише регулаторът.

На това „Евроинс иншурънс груп“ (ЕИГ) отговаря, че е добре позиционирана и капитализирана за ръст и експанзия не само в Гърция, а и в целия регион, като накратко разказва за повечето си придобивки в последните години. Компанията подчертава и че при това е минала през оценки и одобрения на пет различни застрахователни регулатора, включително и в България и Румъния, които като членки на ЕС съблюдават строгите изисквания на директивата Solvency II, информира в.Капитал.

Освен това гръцкият надзор се притеснява и от задлъжнялостта на групата на купувача, което може сериозно да застраши възможността в дългосрочен план да оказва подкрепа на придобиваното дружество. От гръцката централна банка не харесват и операцията, чрез която ЕИГ стана гарант по емисия облигации на компанията си майка, която беше използвана, за да се увеличи капиталът на застрахователната група. Според текста на решението без това тя щеше да е с много по-лоши капиталови показатели. На това от „Евроинс“ отговарят с известни данни от отчетите си, които според нея я ситуират като един от водещите независими застрахователи в Централна и Източна Европа с над 330 млн. евро брутен премиен приход, 2.5 млн. клиенти и 1600 служители.

Накрая се изразява и съмнение доколко „Евроинс“ има ноу-хау в животозастраховането, доколкото основният бизнес на групата е в общото застраховане. Отговорът на ЕИГ предвидимо е, че е активна във всички сегменти, предлага пълен набор от услуги и съответно има богат опит.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *