Европа и САЩ в подкрепа на долара

САЩ и Европа вече имат обща стратегия за подкрепа на долара спрямо еврото, коментирали са официални лица пред Financial Times днес.
Банкерите и от двете страни на Атлантика приветстват ралито на американската валута, която достигна шестседмичен връх спрямо еврото в четвъртък сутринта. До сега валутните пазари обръщаха прекалено много внимание на краткосрочните перспективи, като нехаеха за икономическите трудности към които се е запътила Еврозоната.
Официалните лица от Европа, които за сега остават неназовани, твърдят че еврото е поскъпнало да нереално високи стойности, които застрашават икономиката и износа на европейските страни. Не на последно място, подобни валутни флуктуации навреждат и на финансовите пазари в средносрочен план.
Икономисти коментират, че единствения начин да се спре с бясното поскъпване на петрола е като се подкрепи цената на долара. Според тях евтиният долар не е основната причина за безумно високите котировки на „черното злато“, тъй като то е поскъпвало и в условия на силна щатска валута. Все пак те се обединяват около становището, че обезцененият долар е причина хиляди спекуланти да атакуват стоковите пазари, за да хеджират валутните си позиции.
Френският министър председател Франсоа Фийон е заявил миналата седмица пред журналисти във Вашингтон: „Смятаме, че еврото вече е силно надценено“. В същото време председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише не спира да повтаря, че американците също трябва да се загрижат за валутните курсове.
Европейските политици припомнят важността на комюникето от срещата на Г7 през април, в което бяха изразени сериозни опасения от резките флуктуации на валутните пазари. Анализаторите продължават да се убедени, че САЩ подкрепят изкуствено слабия долар, за да увеличават износа и да свиват търговския си дефицит. Изглежда обаче, валутата е достигнала онези нива, при които повече наврежда отколкото помага и е време да й се помогне да поскъпне.
Съединените щати все още са далече от съгласие за директна интервенция на валутния пазар, но важното е че ФЕД и ЕЦБ започват да постигат съгласие за обща подкрепа на долара. На всичкото отгоре, Федералният резерв вече приключи цикъла си по съкращаване на лихвеното ниво, който отнемаше от доларовата сила през последните месеци. В същото време изглажда, че Европейската централна банка се подготвя за първо лихвено понижение, което има за цел подкрепи „заспиващата“ икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *