Европейските депутати одобриха финансовата помощ за АЕЦ Козлодуй

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство – 518 гласа „за“ , 17 „против“ и 73 „въздържали се“, резолюцията за предоставяне на финансова помощ за България за извеждането от експлоатация на блокове 1 и 4 на АЕЦ Козлодуй.

Евродепутатите от всички политически групи, с изключение на Зелените, гласуваха за приемане на резолюцията за предоставяне на финансова помощ за България, за извеждането от експлоатация на блокове 1 и 4 на АЕЦ Козлодуй.
Преди заключителното гласуване, също с много голямо мнозинство, евродепутатите отхвърлиха и петте предположения за изменения на Зелените.
С гласуването приключи процедурата в ЕП. Ще остане само Европейският съвет формално да разреши отпускането на първия транш от 75 млн. евро за България.
В предаването „Европа сега“ на Дарик евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни как са разпределени парите: 300 млн. евро – по 75 млн. в течение на 4 години да постъпват във Фонда за извеждане от експлоатация на АЕЦ Козлодуй, който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие. България ще реши за какво да бъдат използвани тези пари. По-голямата част от тях трябва да бъдат използвани за проекти за извеждане от експлоатация, проекти за погребване на реактивните отпадъци, но и пари за енергийния сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *