Европейските фондови пазари приключват седмицата с понижение

Европейските фондови пазари се понижават след двудневното рали, тъй като инвеститорите станаха по-внимателни в очакване изказванията на председателя на Федералния резерв, Джанет Йелън и на ЕЦБ, Марио Драги, на съвещанието на централните банкери в САЩ.

По обед общият европейски индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,16 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 0,32 процента. Немският индекс DAX загуби 0,29 процента, британският FTSE 100 – 0,05 процента, а френският CAC-40 – 0,58 процента, съобщава Reuters..

FTSEurofirst 300 нарасна с 4,5 процента спрямо достигнатия преди 2 седмици минимум, но и след този ръст остава с 3,2 на сто по нисък юнският 5-годишен максимум.

Джанет Йелън ще говори днес на ежегодната среща на централните банкери в Джексън Хоул, Уайоминг. А инвеститорите ще искат да разберат, дали в нейната реч ще има сигнали за повишаването на основните лихвени равнища в САЩ. На срещата ще говори и председателят на Европейската банка Марио Драги.

Американският борсов индекс S&P 500 завърши вчерашната търговия на рекордно високо ниво за сметка на американската икономическа статистика. Вторичната продажба на жилища отчита 10-месечен пик, значително намаляват молбите за помощ при безработица.

Сред лидерите с растеж на акциите на европейските пазари в петък са книжата на банките. Котировките на Deutsche Bank се покачиха с 1,1 процента, а на Credit Agricole – с 0,5 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *