Един учебен час електронна търговия

Но оборотът в тези 45 минути ще бъде голям, тъй като инвеститорите ще реагират на ключовите данни за заетостта и безработицата в САЩ.
Фондовите пазари по целия свят днес са затворени заради Разпети петък. Американското министерство на труда ще публикува месечния си доклад за заетостта в 15:30 часа, а в 16:15 часа електронните системи за обмен на данни свързани с индексите Standard & Poors 500 и Dow Jones Industrial Average, както и платформите на CME Group Inc. и Chicago Mercantile Exchange ще спрат работа.
Очакванията на пазара са, че днес ще бъдат отчетени над 200 000 работни места, създадени в САЩ през март, като равнището на безработица ще се запази на нивото от предходния месец – 8.3%.
Ако данните се окажат по-добри от очакваното, може да се повтори станалото през април 2010 г, когато за 45 мин. фючърсите на S&P 500 нараснаха с 0.30%, и индексът стартира следващата седмица с ръст от 0.80%, до 1 187.44 пункта.
Разбира се, ако статистиката отчете по-малко от 200 000 нови работни места в САЩ, разпродажбите на акции ще продължат и през следващата седмица.
Изтеклата седмица премина под знака на консолидацията на фондовите пазари, след изключително силния ръст на индексите през първите три месеца на годината. За изминалите 4 дни Dow Jones Industrial Average загуби 1.2%, до 13 060.1 пункта. Широкият S&P 500 падна с 0.7%, до 1 398.08 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0.4%, до 3 080.50 пункта.
Сега вниманието на инвеститорите е насочено изцяло към данните за заетостта в САЩ, които ще предопределят посоката на движение на индексите в началото на следващата седмица.
Валутните пазари обаче ще реагират още днес на доклада. През изминалите 4 дни еврото поевтиня с 2.1%, до 1.3065 долара. От една страна движението се дължеше на низходящата корекция на фондовите пазари, която подкрепи долара в качеството му на резервна валута.
От друга страна европейските пари са под натиск по линия на спекулациите около испанския дълг. Днес икономическият министър на страната коментира по националното радио, че повишаването на доходността на книжата се дължи на притесненията за рецесия в Европа, но въпросът за спасяване на Испания не стои на дневен ред. Обикновено, когато политиците заявяват, че даден проблем „не стои на дневен ред“, това показва че са притеснени от същия този проблем. Инвеститорите реагираха на това изказване като потърсиха още по-висока доходност за испанските книжа. Така доходността на държавните облигации с 10-годишен падеж днес достигна 5.76%.
Натискът върху еврото помогна на доларовият индекс DXY да се покачи с 1.3% през тази седмица, до 80.3.
Поскъпването на долара обаче не доведе до спад на цените на петрола, а само до силна волатилност на търговията със суровината. В края на миналата седмица фючърсите на сорт WTI се търгуваха за 102.93 долара за барел с доставка през май. Днес те поскъпват с 1.75%, до 103.25 долара за барел, като инвеститорите изглежда залагат на добри данни за заетостта в САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *