Екзекуция в САЩ потресе ЕС

Дълбоко съжаляваме, че многобройните призиви за помилване не бяха чути, заяви министерството на външните и европейските въпроси на Франция.
Франция потвърждава, че е против смъртното наказание, каквито и да са обстоятелствата или мястото и напомня, че всяка съдебна грешка при прилагането му е непоправима.
Макар че две трети от страните в света вече са се отказали от смъртната присъда, този случай илюстрира необходимостта да се продължи борбата за неговото глобално и окончателно премахване, заяви френското външно министерство.
42-годишният Дейвис бе екзекутиран в 23,08 ч. снощи (03,08 ч. по Гринуич днес) със смъртоносна инжекция в затвора Джаксън в Джорджия. Чернокожият Дейвис, осъден на смърт през 1991 г. за убийството на белия полицай Марк Макфейл през 1989 г. в Савана, поради съмненията във вината му стана обект на огромна международна кампания в негова защита, която през годините привлече известни личности като бившия президент Джими Картър, папа Бенекдикт Шестнайсети и актрисата Сюзан Сарандън, а петиция в интернет събра милиони подписи.
Според очевидци в последните си думи Дейвис отново заявил, че е невинен.  „Вината не беше моя, аз нямах оръжие“, казал той според местна журналистка, присъствала на екзекуцията.
„На тези, които се готвят да отнемат живота ми – нека Бог ви благослови!, казал той, а обръщайки се към семейството на полицая Марк Макфейл – „Не съм убил вашия син, баща и брат. Невинен съм“.
Изпълнението на присъдата се забави с четири часа, докато Върховният съд решаваше дали да я отложи за пореден път, а стотици демонстранти стояха пред затвора, очаквайки решението, макар че бяха по-малко на брой от полицаите в снаряжение за борба с безредици.
Повечето американци подкрепят смъртното наказание и рядко екзекуции  привличат общественото внимание в национален мащаб, но този случай предизвика протести поради съмнения, че Дейвис е станал жертва на съдебна грешка поради расова предубеденост.
Седем от девет свидетели по делото се отказаха от показанията си, като заявиха, че са били принудени от полицията да свидетелстват срещу Дейвис, а някои заявиха, че друг мъж е извършил убийството.
Полицаят е застрелян пред ресторант „Бъргър Кинг“, докато се притекъл на помощ на бездомник, станал жертва на побой. Синът му, който присъства на екзекуцията, заяви, че е убеден във вината на Дейвис.
Миналата седмица Франция и Съветът на Европа призоваха американските власти да отложат изпълнението на присъдата.
През 2009 г. Върховният съд предприе необичайната стъпка да позволи на защитата да представи тезата си на специално изслушаване, но федерален съдия в Савана я отхвърли, понеже хвърлила само минимално съмнение върху присъдата.
Последната надежда бе щатската комисия по помилванията, но завчера тя отказа помилване след еднодневно заседание.
Вчера адвокатите на Дейвис направиха последен опит, като се обърнаха към Върховния съд с аргумента, че новопридобити доказателства разкриват, че на процеса е представена лъжлива, заблуждаваща и неточна инфорамция, която прави присъдата недостоверна.
Окончателното решение, обявено с едно изречение, отне на Върховния съд повече от четири часа – необичайно дълго време в подобни случаи, отбелязва Ройтерс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *