ЕК оспори търговете за АМ ”Тракия”

Европейската комисия изрази становище, че процедурите за строеж на Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала „Тракия” съдържат дискриминационни условия.
Това съобщиха от Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ), цитирани от „Фокус“. В писмото се посочва, че има дискриминация по отношение на националност, свобода на установяване, свобода на предоставяне на услуги, общия принцип за пропорционалност. Според Еврокомисията дефектите на процедурата могат да бъдат отстранени само чрез повторни търгове за отсечките от Нова Загора до Стара Загора и от Нова Загора до Ямбол. До 15 дни Национална агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви дали ще спре окончателно двата вече проведени търга за строителството на магистрала „Тракия“.
Цитираните нарушения в правото на общността са установени по повод залегналото в тръжните процедури условие кандидатите да имат собствена или наета асфалтова база и отстояние не повече от 80 км на асфалтовата база от най-отдалечената точка на обекта. Тези технически изисквания, част от условията за участие и съдържанието на офертата за участие се определят от ЕК като дискриминационни. Становището на комисията е, че те „могат да бъдат поправени единствено чрез повторно възлагане на обществена поръчка за проекта в рамките на тръжна процедура”.
В писмото на ЕК е подчертано още, че са налице сходни проблеми, определени като „непряка дискриминация въз основа на националността” при провеждането на процедурите и за строителния надзор на двата лота. „Само дружества, които притежават специален български лиценз, имат право да изпълняват договори за строителен надзор, което означава, че чуждестранните дружества, притежаващи такъв лиценз в държавата си на произход, трябва или да подадат заявления за специалния български лиценз, или да сключат договор с български подизпълнител, но не могат сами пряко да изпълняват договора“, се посочва в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *