ЕК остава „пазител на стабилитета и растежа“

Финансовите министри на страните от еврозоната отхвърлихафренската инициативада бъдат либерализирани строгите правила за водената от членките на Европейския съюз бюджетна политика, за да бъде подкрепена единната валута, информира EUobserver.

Министрите на 16-те държави, използващи единната валута, се обединиха около мнението, че Европейската комисия трябва да бъде „пазител на стабилитета и растежа“. Икономическият комисар Хоакин Алмуня пък коментира, че Пактът за стабилност и растеж, приет през 2005 г., позволява достатъчно гъвкавост на държавите членки на еврообщността, които искат да приемат стимулиращи икономиката мерки.
Той добави, че наложените ограничения дават представа на отделните правителства кога е време да сложат някои бариери пред разходите и да балансират постъпленията и харчовете.
Дебатът за либерализирането на европейската бюджетна политика се поведе, след като стана ясно, че наложената 3-процентна бариера може и да спъне някои страни да предприемат извънредни мерки за справяне с икономическата криза, а Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че възстановяването на еврозоната е твърде неясно ситуирано във времето.
Според доклад на фонда, държавите, използващи единната валута, трябва да предприемат координирани действия за стабилизирането на банковата система.
Дебатът ще бъде продължен от финансовите министри на 27-те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *