ЕК с мерки срещу двойният стандарт при храните

Европейската комисия обяви вчера „насоки“ за борба срещу двойните стандарти при храните – болна тема за страните членки от Източна Европа.

В напътствията на Брюксел обаче се подчертава, че преди всичко „националните органи за защита на потребителите и за контрол на храните трябва да следят дали производителите и търговците на храни спазват законодателството на ЕС. А ако „при дадено нарушение е налице трансграничен елемент“, местните контролни органи могат да търсят съдействие от колегите си в други държави и от Еврокомисията.

От документите, публикувани на сайта на ЕК, става ясно, че Унгария, Чехия, Словакия и Словения са правили сериозни лабораторни изследвания, показващи, че уж еднакви стоки, купени в Източна и в Западна Европа, имат разлики в състава и че комисията ще обсъжда резултатите с представители на лабораториите. България обаче няма да участва в този формат. У нас също бяха направени сравнения, но Българската агенция по безопасност на храните наблегна на четене и съпоставяне на етикетите вместо на лабораторни тестове за състава на продуктите – колбаси, спагети, сирене, шоколадови изделия, детски пюрета, сокове, студени чайове и др. При това БАБХ установи, че разлики в съдържанието между стоките, купени в България, и техните аналози от Германия, Австрия, Франция, Италия почти няма.

В другите източни държави обаче установиха сериозни разминавания и затова поведоха битка срещу храните „второ качество“. „Представянето на два различни продукта с една и съща марка и една и съща опаковка е заблуждаващо и нелоялно спрямо потребителите. Твърдо съм решена да бъде сложен край на тази забранена от законодателството на ЕС практика и да се гарантира, че всички потребители са третирани еднакво“, коментира Вера Йоурова, комисар по въпросите на потребителите.

Ето защо ЕК реши да осигури за страните членки 1 млн. евро, с които да финансират пазарни проучвания, събиране на доказателства за нелоялни практики и затягане на мерките срещу нарушенията. Освен това комисията отпусна 1 млн. евро на своя изследователски център, за да разработи единна метода, по която държавите членки да правят сравнителни тестове на хранителни стоки, информира в.Сега.

Мерки

На 13 октомври в Братислава ще има среща на ресорните министри от ЕС по темата за разликите в качеството на хранителни стоки. Организатори са правителствата на Словакия и Чехия. А през септември и ноември ЕК организира семинари с агенциите и комисиите, отговарящи за защита на потребителите и безопасност на храните. Брюксел обяви още, че производители на храни и сдружения в областта на защитата на марките са обещали да изготвят кодекс за поведение тази есен.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *