ЕС изготвя правила за крипто-пазара

Европейският съюз постигна споразумение по изготвянето на правила за регулиране на пазара на крипто-активи, обявиха законодателите на ЕС в четвъртък. Решението идва в момент на тежки сътресения на цените на виртуалните валути.

ЕС одобри базови регулаторни правила за пазара на криптовалути и токени
(снимка: CC0 Public Domain)

В глобален мащаб крипто-активите са нерегулирани, общо взето. Новата технология и ентусиазмът за „инвестиции“ в нея обаче започва да повлича все повече хора и на много места по света вече се говори за едни или други форми на регулиране. За момента от националните правителства в ЕС се очаква все пак да упражняват някакъв контрол от гледна точка на борбата с прането на пари, информира technews.bg.

Тази седмица представители на Европейския парламент и националните държави в ЕС постигнаха споразумение за създаване на закон за пазарите на крипто-активи (MiCA), който се очаква да влезе в сила около края на 2023 г.

„Днес слагаме ред в „Дивия, див запад“ на пазара на крипто-активите и определяме ясни правила за хармонизиран пазар“, каза Щефан Бергер – евродепутатът, който водеше преговорите от името на парламента. „Неотдавнашният спад в стойността на цифровите валути ни показа колко много рискови и спекулативни са те – и че е от фундаментално значение да се действа“.

MiCA ще бъде първият всеобхватен режим за крипто-активи в света и ще съдържа строги мерки за защита срещу пазарни злоупотреби и манипулации, добави Ернест Уртасун, депутат от Зелената партия в парламента. Предвижда се новият закон да дава на емитентите на крипто-активи и доставчиците на свързани услуги „паспорт“, да обслужват клиенти в целия ЕС от една база, както и да спазват определени правила за капитала и за защита на потребителите.Ето кои са топ криптовалутите за търговия през септември, според известен анализатор | CryptoDnes.bg

Еуфорията около криптовалутите стана голям проблем след срива на „стабилната“ валута TerraUSD и Luna миналия месец. Цените рязко спаднаха, много хора загубиха вложенията си. В момента сътресенията продължават. Bitcoin вчера се търгуваше за около 18 900 долара – цена, в пъти по-ниска от нивото от края на март, когато беше 48 200 долара. Наскоро пък криптоборсата Celsius Network замрази тегленията и преводите.

Новата регулация, готвена от ЕС, ще има и друг аспект, освен прозрачността и защитата на потребителите. Надзор ще има и върху потреблението на енергия за добиване и управление на криптоактивите. „Съгласихме се, че доставчиците на крипто-активи трябва в бъдеще да разкриват потреблението на енергия и въздействието на активите си върху околната среда“, каза Бергер.

Държавите от ЕС ще бъдат основните регулатори за крипто-компаниите. Все пак наблюдателят на ценните книжа ESMA ще има правомощия да се намеси, ако защитата на инвеститорите или финансовата стабилност се окажат застрашени, уточни депутатът Уртасун.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *