План „Б“ след Брекзита: Аварийна спирачка за свободното движение на хора

Европейският съюз обмисля вариант за споразумение с Великобритания, който предвижда освобождаване на страната от задължението спазване на принципа на свободно движение на граждани в рамките на Общността за период до 7 години, като същевременно се запази достъпът на Обединеното кралство до единния пазар на ЕС. Това съобщава изданието The Observer, позовавайки се на високопоставен източник. Според информацията  на изданието разработването на сделката включва използването на „аварийна спирачка за свободното движение на хора.“ „Ако се сключи такова споразумение и границите са строго определени се смята, че това може до голяма степен да облекчи опасенията на британския народ по въпросите за миграцията от страните в ЕС,“ – пише вестникът, като подчертава, че планът предвижда продължаването на „пълен достъп до единния европейски пазар“ за Великобритания.

„Въпреки, че този план ще се разглежда като изключително спорен в много страни-членки на ЕС – включително Франция, Полша и други държави от Централна и Източна Европа – неговата привлекателност се крие във факта, че идеята е в състояние да сведе до минимум удара за икономиката на ЕС след Brexit, запазвайки Великобритания в рамките на единния пазар, както и да намали политическия ущърб за европейския проект „- добавя The Observer.

В момента във Великобритания работят 2,1 милиона граждани на ЕС, което е рекорд след присъединяването на страната към европейската общност. През юли-септември миналата година рекорден брой мигранти от Полша и други европейски страни са пристигнали във Великобритания.

Неконтролираният растеж на миграцията и набъбналите социални разходи мигрантите и техните многолюдни семейства до голяма степен бе причината за провеждането на референдум за съдбата на бъдещото членство на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни. Преди да подаде своята оставка премиерът Дейвид Камерън настоя за необходимостта от „по-строги мерки за контрол на миграцията в ЕС.“ Той нарече неприемлив факта, че миграцията е 300 хил. души годишно. Към това се придържа и неговият наследник Тереза ​​Мей. От своя страна тя още не е посочила точно сроковете за началното отделяне на страната от ЕС, но е категорична, че това няма да стане до края на тази година. За прослувутият чл. 50 от европейския договор, който разглежда излизането на страни от съюза, тя заяви, че това не може да стане изведнъж и болезнено, а трябва един плавен и разумен преход, който да не се отрази драматично както на икономиката на Великобритания, така и на отношенията с Европейския съюз.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *