Ефектът от пръстовия идентификатор е нулев

Ефектът от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза пред журналисти управителят на НЗОК Глинка Комитов.Глинка Комитов участва в среща между министъра на здравеопазването Илко Семерджиев и представители на Министерски съвет, Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация „Български пациентски форум“. Срещата беше по повод оспорването в съда на електронната пръстова идентификация. Няма отрицателен ефект, но не са намалели хоспитализациите, допълни Комитов. По думите му срокът от въвеждането на идентификатора досега е малък и трябва да се изчака поне 6 месеца.
Комитов каза още, че в 12 на сто от случаите на регистрация с пръстов идентификатор се налага повторно идентифициране на пациента, тъй като онкоболните например имат нарушен рисунък на пръстите си заради химиотерапията, на която са подложени. Придружителите на деца не винаги са едни и същи и се налага пререгистрация в системата, посочи още той.
Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, допълни Комитов.
Припомняме, че най-късно до 1 октомври /после стана 1 ноември/ 2016 година беше абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната. С въвеждането на тази система трябваше за  отпада чекирането с лична карта, освен при изключения – например хора с ампутирани ръце. След въвеждането на системата в болничните заведения, щеше да последва и внедряването им в аптеките и останалите останали медицински структури.

„Спешните състояния първо се лекуват, след това се мисли за регистрацията им“, успокояваха тогава от МЗ и  уверяваха, че на никоя болница няма да бъде отказано плащане за това, че първо е лекувал пациент в спешно състояние, а след това го е регистрирала. Уникалният идентификационен номер е цифров код, който сам по себе си не носи никаква информация, а е предназначен за идентификация на осигурените лица, обясниха тогава  експертите. При това положение когато едно болнично заведение иска пари за извършени услуги от НЗОК, се сверява дали лицето е било в болницата, т.е. дали е удостоверило в идентификатора това.

Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда. Всички участници в срещата отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *